Co fanoušky tolik láká na seriálu Hra o trůny?

S oblíbeností seriálu Hra o trůny přišla i zvědavost. Co nás na tom vlastně tak baví? Je to násilí? Pletichy? Nadpřirozeno? Nová studie se to rozhodla zjistit.

Co vám rozpálí tep, když koukáte na Hru o trůny? Překvapivě to nejsou násilné scény. Podle nové studie člověka nejvíc nadchne scéna s dramatickým napětím. Studie je založena na 300 uživatelích Apple Watch a jejich aplikace Cardiogram.

Uživatelé aplikace dostali možnost připojit se k novému experimentu „Co Hra o trůny dělá s vaším srdcem“. Z pěti scén, které v lidech rozbouřily krev, jsou čtyři plné dialogů, dramatu a napětí mezi postavami, místo soubojů mečů či dračích útoků na armádu.

Cardiogram sledoval spojitosti mezi srdečním tepem a Hrou o trůny několik let. V roce 2015 srdce nejvíce zrychlila ve chvíli, kdy se na obrazovky dostali Bílí chodci a jejich zombie následovníci. „Je to skoro jako Nielsonovo měření každou sekundu,“ uvedl vývojář Cardiogramu Brandon Ballinger pro Wall Street Journal v roce 2015.

V následné studii v roce 2017 Cardiogram sledoval srdeční tep během prvních čtyř epizod sedmé série, než zpracoval data. Ta ukázala, co diváky nejvíce nadchlo. Účastníci měli použít aplikaci, aby jim změřila tep každých pět vteřin. Začít s tím měli patnáct minut před sledováním epizody.

Pět nejvíce vzrušujících momentů prvních 4 epizod

(SPOILER ALERT – následující část vyzrazuje děj epizod)

Pátou nejvíc vzrušující scénou bylo, když Daenerys vyslýchala Varyse ohledně jeho předchozích činností ve službách jiných králů. Tento moment zvedl tep diváků průměrně na 76 tepů za minutu.

Čtvrté a třetí místo sdílejí dvě scény. V první z nich Euron Greyjoy dramaticky nabídl Cersei své loďstvo s tím, že si ji chce vzít za ženu. Během toho beze studu popichoval Jaimeho. To se stalo v epizodě číslo jedna. Druhou scénou byla prosba Davose a Jona o Daenerysinu pomoc ve třetí epizodě. Obě scény vytáhly frekvenci diváků na 83 tepů za minutu.

Na druhém místě se usadila úvodní scéna celé série, kdy se Arya Stark pomstí Walderu Freyovi a celé jeho rodině v přestrojení za patriarchu rodu Freyů. Tato scéna zrychlila tepovou frekvenci v průměru na 83,2 tepů za minutu.

Nejvíce vzrušující scénou však byla scéna akční. Na 91 tepů za minutu vytáhl frekvenci ser Jaime Lannister s kopím v ruce, když se v bláhovém pokusu rozhodl zabít Daenerys a zcela ignoroval draka, který mu stál v cestě. To se stalo na konci 4. epizody a zatím to bylo nejzajímavější scénou pro divácká srdce.

„Na vrcholu je jedna akční scéna,“ uznal Ballinger pro server Mashable. Ovšem scéna spoléhala na konflikty ustanovené před tím. „Scénu ještě naznačil Tyrionův vnitřní konflikt, když viděl rodinnou armádu v plamenech,“ dodal.

Své místo mezi nejzajímavějšími scénami si nenašla armáda Neposkrvněných, když obsadila Casterly Rock, ani Euron Greyjoy, když přepadl loďstvo svého synovce a neteře. Ani žádná další akční scéna se ke slovu nedostala. Drama a napětí jsou asi pro diváka zajímavější než krvavá řežba.

Související

seriál Hra o trůny (HBO)

HBO natočí prequel k seriálu Hry o trůny

Kabelová televize HBO chce navázat na globální úspěch své televizní adaptace populární fantasy ságy Hra o trůny. Divákům proto nabídne desetidílný seriál o událostech, které jejímu ději předcházely.

Více souvisejících

seriál Hra o trůny (HBO) věda srdeční tep srdce

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 44 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy