Lékaři se spletli. Mumifikované dítě nemělo neštovice, šlo o jiný zákeřný virus

Řím - Malé dítě, jehož mumifikované tělo podle původních domněnek vědců neslo první důkaz o výskytu pravých neštovic, mělo ve skutečnosti hepatitidu B. Objev podle vědců dokazuje, že tento typ žloutenky provází lidstvo po staletí a že se nemoc za posledních 450 let jen málo změnila.

Ukázaly to další analýzy ostatků z 16. století, které byly nalezeny v bazilice San Domenico Maggiore v Neapoli. Informovala o tom agentura AFP.

Italští vědci před 30 lety na základě zjevné vyrážky na obličeji usoudili, že dítě mělo pravé neštovice. Badatelé z kanadské McMasterovy univerzity ale nyní po analýze kousků kůže a kostí zjistili, že dítě trpělo hepatitidou B, která napadá játra a rovněž může způsobovat vyrážku.

Odborník z McMasterovy univerzity Hendrik Poinar podotkl, že pochopení toho, jak se epidemie vyvíjely v minulosti, přispívá k pochopení toho, jak se šíří současné patogeny. "Tyto informace nám nakonec pomohou dostat je pod kontrolu," uvedl Poinar.

Související

Egypt

Egyptští archeologové představili nález stovky sarkofágů, ve většině jsou i mumie +VIDEO

Egyptští archeologové dnes představili další cenný nález z pohřebiště v Sakkáře nedaleko Káhiry, kde se podařilo objevit stovku sarkofágů většinou i s mumiemi uvnitř a asi čtyři desítky zlacených sošek. Ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání řekl, že barevné zapečetěné sarkofágy pocházejí zejména z pozdní doby starověkého Egypta a následující Ptolemaiovské dynastie, a jsou tedy staré zhruba 2500 let.

Více souvisejících

Mumie historie Itálie žloutenka nemoci

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy