Padne 42 let starý rekord? Brzy vzlétne nejrychlejší letadlo, vše je ale tajné

Lockheed SR-71 Blackbird byl vyvinut v 60. letech a dodnes je to nejrychlejší letadlo postavené člověkem. V roce 2013 Lockheed oznámil, že pracuje na jeho nástupci. Překoná tento stroj legendu?

Lockheed SR-71 poprvé vzlétl v roce 1966. Dodnes se jedná o supermoderní nadčasovou konstrukci, která letecké inženýry fascinuje. Trup byl vyroben z titanu, který se paradoxně podařilo propašovat ze SSSR a mohl odolávat teplotám až 300 stupňů Celsia.

Roku 1976 letoun provedl rekordní let a dosáhl rychlosti 3,29 Machu tedy 3529 km/h. To je dosud nepřekonaný rekord v rychlosti stroje s posádkou. SR-71 byl vyřazen v roce 1999.

Teprve od roku 2013, se v legendárních „Skunčích dílnách“, tedy tajné konstrukční kanceláři Lockheedu, kde byly vyprojektovány vedle SR-71 legendy jako U-2, F-117 Nighthawk,  F-22 Raptor a F-35, začalo pracovat na následníkovy SR-71.

Co o něm víme? Není toho mnoho. Stroj by ve výkonech měl překonat svého 52let starého předchůdce a měl by dosáhnout rychlosti 6 Machu. Do hodiny by tedy měl být stroj schopen dosáhnout všech míst na planetě.

Na rozdíl od SR-71 bude SR-72 ozbrojen. To jaký typ zbraní bude nést se zatím tají. Stejně tak se neví, jestli SR-72 bude nést posádku či to bude dron. Vše bude prý brzy odhaleno. 

Pokud vše půjde dobře, letoun by měl poprvé vzlétnout na začátku 20. let 21.století. Podle nepotvrzených zpráv byl neznámý stroj již viděn v dílnách Lockheedu a měl provést první zkušební lety. Zda SR-72 překoná svého předchůdce se tedy brzy ukáže.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) letectví Lockheed Martin špionáž SR-71

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy