Vědci pošlapali základní myšlenku Bible. Odkázali se při tom na Česko

Jak to bylo s Adamem a Evou, víme snad všichni. Bylo by však vědecky možné, aby pouze dva lidé stvořili celou civilizaci? Zdá se to nepravděpodobné, obzvlášť když vezmeme v potaz problematiku příbuzenského křížení a limitovaného genového fondu.

První generace jejich dětí by byli bratři a sestry, druhá bratranci a sestřenice. Mnohé studie přitom hovoří o tom, že výsledky takového křížení nejsou nejlepší. Tvrdí to podle serveru Science Alert odborníci, kteří se odkazují na Českou republiku.

Výzkum českých dětí, které se narodily blízkým příbuzným mezi lety 1933 a 1970, prokázal, že je v takových případech přítomna vyšší úmrtnost dětí i vyšší pravděpodobnost postižení.

Známý je také případ španělského krále Karla II., který se narodil s řadou mentálních i fyzických postižení, což vědci přičítali právě příbuzenskému křížení. Řada dalších studií potvrzuje, že limitovaný genový fond je obrovským problémem.

„V nevelké populaci budou za chvíli všichni v příbuzenském stavu, což zvyšuje pravděpodobnost negativních účinků jejich křížení,“ říká Bruce Robertson z novozélandské univerzity Otago.

Naděje pro Adama s Evou však přece jen existuje. Historie naší civilizace totiž pamatuje několik malých skupinek, které zvládly překonat matematickou pravděpodobnost a zaznamenat populační růst.

„Důkazy krátkodobých účinků genetické rozmanitosti jsou silné, všechny jsou však otázkou pravděpodobnosti,“ konstatuje antropolog John Moore. „Existují příběhy o neuvěřitelných cestách zpátky – všechno je možné,“ dodává muž, který spolupracuje s NASA.

Související

Více souvisejících

Bible biblické příběhy populace obyvatelstvo Lidé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy