Nový výzkum lékařů děsí: Rozchody a rozvody způsobují rakovinu

Syndrom zlomeného srdce, odborně nazývaný tako‑tsubo kardiomyopatie neboli porucha srdečního svalu, je spojen především se silným emocionálním zážitkem, jako je ztráta milované osoby. Lékaři nově zjistili, že tyto citové rány mají přímý podíl na vznik rakoviny.

Zlomené srdce už dávno není jen pojem, který se používá v souvislosti s rozchodem, rozvodem nebo smrtí blízké osoby. Lékaři před časem prokázali jeho fiziologické opodstatnění a zjistili, že syndrom vyvolává právě intenzivní stresující situace.

Za vším stojí prudký nárůst stresových hormonů, k němuž dochází, když se člověk ocitne v těžké životní situaci, která na něj pod vlivem citů a emocí působí stresujícím dojmem.

Vědci tak poprvé vysvětlili záhadná úmrtí, kdy jeden z partnerů zemře přirozenou, násilnou smrtí či během nehody a druhý partner zemře jen několik hodin či dní po něm. Podle nich za tím stojí právě onen syndrom. Nový výzkum ale ukázal, že to není zdaleka to jediné, co dokáže.

Studie publikovaná v časopise Journal of American Heart Association zjistila, že syndrom zlomeného srdce má zřejmě spojitost s rakovinou. A to poměrně velkou. Rakovina se totiž objevila u jednoho ze šesti lidí trpících tímto syndromem.

Vědci ze švýcarské University Heart Center Department of Cardiology University Hospital a z losangeleské University of Southern California prozkoumali data více než 1600 pacientů. Zjistili, že u lidí, kteří trpí syndromem zlomeného srdce, je pravděpodobnější, že zemřou do pěti let od stanovení diagnózy ve srovnání s těmi, u kterých syndrom nepropuknul.

Podle televize CNN se zatím vědcům nepodařilo zjistit, jak přesně se syndrom na vzniku rakoviny podílí. Výzkum sice prokázal, že mezi oběma nemocemi existuje určité spojení, konkrétní vztah a příčiny vzniku rakoviny ale musí být teprve prozkoumány.

To v praxi znamená, že pokud jste prodělali silný emoční a citový otřes, nemusíte se hned nutně obávat rakoviny. Měli byste ji ale podle vědců brát v úvahu, pokud se u vás vyskytnou dlouhodobější zdravotní obtíže. Stejně to podle vědců ale platí i naopak, a lidé kteří prodělali nebo mají rakovinu jsou náchylnější k syndromu.

"Značný počet pacientů se syndromem vykazuje souvislost s malignitou (zhoubnými nádory, pozn. red.). Malignita může zvýšit riziko vzniku syndromu zlomeného srdce, a proto by měl být u těchto pacientů zvážen vhodný screening," radí vědci ve studii.

Související

Lidé

Slovenská vláda navrhla posílení práv partnerů včetně LGBT+, kteří neuzavřeli sňatek

Slovenská vláda dnes schválila návrh zákona na zlepšení některých životních situací párů, které neuzavřely sňatek, včetně členů komunity LGBT+. Předlohu, která nepočítá se zavedením registrovaných partnerství, už dříve jako nedostatečnou kritizovaly některé nevládní organizace. Premiér Eduard Heger novinářům řekl, že cílem bylo připravit takový návrh, který sněmovna schválí. Vláda nemá většinu v parlamentu.

Více souvisejících

Láska, intimnosti, vztahy rakovina lékaři

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 28 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy