Kostra Richarda III. vydává svědectví. Co krále trápilo?

Londýn - V historickém dramatu Williama Shakespeara proklíná Richarda III. královna Markéta slovy: "Červ svědomí ti stále hlodej v duši!" Jak nyní zjistili vědci, Shakespeare se tu dostal blíž k realitě, než sám tušil. Z kosterních ostatků Richarda III. je zřejmé, že anglický král měl ve střevech červovité parazity, napsala agentura AFP.

Ostatky Richarda III., který vládl Anglii v letech 1483 až 1485, se v loňském roce podařilo najít pod parkovištěm ve městě Leicester. Od té doby odborníci tento mimořádný nález zkoumají a doplňují další podrobnosti o životě a době středověkého panovníka.

Při probírání usazenin našli vědci Cambridgeské univerzity "mnoho" mikroskopických vajíček parazita v oblasti dolní části páteře, kde měl monarcha za života vnitřnosti. "Tento nález ukazuje, že Richard měl ve střevech škrkavky," napsali dnes vědci v časopise The Lancet. "Škrkavky se šíří při kontaminaci jídla fekáliemi ze špinavých rukou nebo při použití fekálií jako hnojiva," dodali.

Anglii 15. století sužovala celá škála střevních parazitů. Patřili mezi ně tenkohlavec lidský (Trichuris trichiura), motolice jaterní (Fasciola hepatica), tasemnice bezbranná (Taenia saginata), tasemnice dlouhočlenná (Taenia solium) a škulovec široký (Diphyllobothrium mansonoides), kteří se šířili prostřednictvím syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného nakaženého masa. Z nich vědci v Richardově hrobě nic nenašli.

Kostru Richarda III. našli archeologové v chóru bývalého kostela, informuje tyden.cz. Chór je místo, kde stojí kněžiště a oltář. Laikové tam nesměli, což mohlo podle archeologů bránit pokusům o veřejné uctívání mrtvého. Hrob samotný je prý odfláknutý. Pro královo tělo byl příliš krátký, takže ho hrobníci museli položit nakřivo a opřít mu hlavu o stěnu. Nemá dokonce ani pravidelný půdorys. Místo obdélníku vykopali Richardovi lichoběžník. Byl na tom hůř než místní chudí na hřbitově kostela Svatého Petra.

Ti měli nejen pravidelné hroby, ale i rakve. Krále Richarda nezabalili ani do plátna, jak bylo v tehdejších časech zvykem. Pozice těla podle vědců naznačuje, že během pohřbu stál jeden nebo víc z hrobníků v jámě a ostatní mu mrtvolu podávali. Stačila by prý jen drobná námaha, aby král ležel v hrobě aspoň trochu rovně. Nikdo se o to ale nepokusil, což by mohlo naznačovat buď neúctu, nebo spěch. Hodí se nezapomínat, že mrtvola byla tři dny stará a bylo léto.

Richard III. trpěl také vážnou skoliózou (zakřivením páteře na jednu stranu). Mohla mu podle vědců způsobovat i dýchavičnost a bolesti, ale není to jisté. Někteří stejně postižení lidé si na bolesti nestěžují. Král byl vysoký 173 centimetrů. Na zátylku měl dvě rány, které mohla způsobit rána mečem nebo halapartnou. Menší ránu od dýky nebo jiné podobné zbraně měl i na temeni. Na žebrech a na pánvi měl ještě další zranění. Podle vědců to ale asi byla spíš posmrtná zohavení.

Související

Více souvisejících

Richard III. archeologové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy