Nikým nevolená Ivanka Trumpová popudila svět. Merkelová se jí zastala

Hamburk - Dcera amerického prezidenta vzbudila rozruch. Zastoupila totiž svého otce Donalda Trumpa na summitu G20 v Hamburku. Ivanku teď kritizují oponenti amerického prezidenta a i některá média. Překvapivě se její aktivity zastala německá kancléřka Angela Merkelová.

Jak je možné, že americký prezident Donald Trump byl v jednu chvíli na Summitu zemí G20 v Hamburku zastoupen nikým nevoleným člověkem? Nešlo o nikoho jiného, než o jeho dceru Ivanku. Ivanka Trumpová je jednou z blízkých poradkyň hlavy státu v Bílém domě a nyní ho zastoupila na jedné z nejdůležitějších politických událostí roku. V sobotu se tak setkala s lídry nejmocnějších zemí světa a mezi Trumpovými kritiky vzbudila rozruch. 

Fotografie "první dcery" sedící po bodu čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga, britské premiérky Theresy Mayové, tureckého vládce Recepa Tayyipa Erdogana a německé kancléřky Merkelové se poprvé objevila na twitteru uživatelky Svetlany Lukashové. Ta byla členkou ruské delegace na summitu.

Úředník Trumpovy administrativy potvrdil, že Ivanka "zaskočila" za Trumpa, ale odmítl jakékoliv argumenty, že je to nevhodné a neobvyklé. "Ivanka seděla vzadu a poté bleskově usedla k hlavnímu jednacímu stolu, když musel Trump na chvíli odejít ve chvíli, kdy začal mluvit šéf Světové banky o otázkách afrického rozvoje," uvedl v narážce na to, že Trumpová se zajímá o otázku financování žen-podnikatelek. "Když si odběhli ostatní státníci, jejich místa také hned někdo obsadil," dodal úředník.

Jiný pohled na věc nabízí politický komentátor CNN Brian Fallon, který působil jako mluvčí prezidentské kampaně Hillary Clintonové. "Jsem si jistý, že Republikáni by se také ozvali kdyby Chelsea Clintonová vykonávala v zastoupení prezidentské povinnosti," napsal na twitter.

Angela Merkelová se k celé věci vyjádřila slovy, že delegace sami si rozhodují o tom, kdo zastoupí kterého lídra. "Ivanka Trumpová byla součásti americké delegace, jde navíc o něco, co dělá každá delegace, je také dobře známo, že pracuje v Bílém domě a že je zapojena v několika iniciativách," uvedla kancléřka na tiskové konferenci. 

Zastoupení Trumpa se nepozdávalo ani velvyslanci USA v RUsku Michaelu McFaulovi, které do postu jmenoval prezident Barack Obama. "To je velmi zvláštní, velmi zvláštní," napsal na twitter ke skutečnosti, že Ivanka sedí mezi světovými lídry. Podobně se vyjádřil také další Trumpův kritik, Brian Klass z London School of Economics. "Ivanka Trumpová, nevolená, nedostatečně kvalifikovaná, dcera-ve-velení, reprezentuje USA na summitu G20 vedle Mayové, Si Ťin-pchinga a Merkelové," uvedl na twitteru. Donald Trump přitom běžně zapojuje svou rodinu do oficiálních povinností prezidenta. Jedním z jeho poradců je manžel Ivanky, Jared Kushner. "Kdyby nebyla moje dcera, bylo by to pro ni mnohem snazší," řekl Trump na adresu Ivanky. Ta společně s prezidentem Světové banky a s kancléřkou Merkelovou pomáhá rozjet program, který zprostředkovává finanční pomoc začínajícím podnikatelkám v rozvojových zemích. 

"Jsem velmi pyšný na svou dceru Ivanku," uvedl Trump. "Vždycky jsem byl, od prvního dne, to vám musím říct, od prvního dne. Byla vždycky skvělá," uzavřel.

Související

Ivanka Trumpová

Ivanka Trumpová má podat svědectví v parlamentním výboru

Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů požádal dopisem dceru bývalého prezidenta Donalda Trumpa o spolupráci při vyšetřování loňského lednového útoku na Kapitol. Výbor žádá Ivanku Trumpovou, jež působila jako otcova poradkyně, o schůzku začátkem února. Vůbec poprvé se při objasňování událostí z loňského 6. ledna poslanci obracejí na člena Trumpovy rodiny.

Více souvisejících

Ivanka Trumpová Summit G20 Hamburk

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy