Kdo se stane šéfem Světové banky? Trumpův kandidát má prvního vyzyvatele

Kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na post prezidenta Světové banky (SB) David Malpass má svého prvního vyzyvatele. Je jím investiční bankéř Ziad Hayek, kterého do čela SB nominoval Libanon. Informuje o tom agentura Reuters.

Hayek od roku 2006 působí jako generální tajemník libanonské rady pro privatizaci. O své nominaci na prezidenta SB informoval na twitteru, kde zveřejnil i nominační dopis libanonského ministerstva financí.

Trumpův kandidát Malpass je tajemníkem amerického ministerstva financí pro mezinárodní záležitosti. Jeho nominace měla ze strany některých členů rady SB vlažnou odezvu, protože v minulosti banku i některé další mezinárodní instituce kritizoval.

Prezidentem Světové banky je tradičně Američan vybraný administrativou USA, zatímco v čele sesterského Mezinárodního měnového fondu (MMF) stojí zástupce Evropy. Proti této tradici se ale v posledních letech začínají stavět rozvíjející se země.

Hayekova nominace by podle agentury Reuters mohla do boje o post prezidenta SB přitáhnout další kandidáty. Banka nominace přijímá do 14. března a před hlasováním rady zúží výběr maximálně na tři kandidáty. Předpokládá se, že nový prezident bude vybrán ještě před dubnovým zasedáním SB a MMF.

Dosavadní prezident SB Jim Yong Kim z funkce odstoupil 1. února, více než tři roky před vypršením mandátu. Podle médií měl určité názorové neshody s Trumpem. Kim byl ve funkci druhé funkční období, na obě období byl nominován bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou.

Světová banka byla původně založena na pomoc zemím zasaženým druhou světovou válkou. V současnosti je její hlavní úlohou snižovat chudobu prostřednictvím půjček vládám nebo soukromým subjektům rozvojových a středně bohatých zemí. Kromě peněz poskytuje i technickou pomoc a poradenské služby. Banka je vlastněna členskými zeměmi, podíly odpovídají hospodářské síle zemí.

Související

David Malpass

Prezident Světové banky vyzval bohaté státy, aby pomohly chudým zemím

Prezident Světové banky David Malpass dnes vyzval ekonomicky významné státy skupiny G20, aby kvůli koronavirové krizi do konce příštího roku prodloužily svou nabídku zmrazit nejchudším zemím splátky dluhů. Malpass rovněž uvedl, že státy G20 by měly začít jednat o snížení dluhu některých zemí, informovala agentura Reuters.

Více souvisejících

David Malpass světová banka banky Ziad Hayek Donald Trump libanon

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 55 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy