Ozbrojení rangeři hlídají posledního samce bílého nosorožce

Nairobi/Praha - Poslední samec severního bílého nosorožce na světě žije v keňské rezervaci Ol Pejeta pod trvalým ozbrojeným dohledem. Rangeři ho hlídají před pytláky 24 hodin denně, stejně jako jeho dvě družky.

Trojice sem byla v prosinci 2009 převezena ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě samce jménem Sudán a dvou samic, Nájin a její dcery Fatu, žijí na světě už jen další dvě samice severního bílého nosorožce, jedna ve Dvoře Králové a druhá v americkém San Diegu. Ta rovněž patří zoo ve Dvoře Králové.

Kvůli bezpečnosti je Sudán vybaven vysílačkou a přišel taky o své rohy, aby pytláky nelákaly. "Roste poptávka po rozích nosorožců a slonovině, takže čelíme mnoha pytláckým pokusům. Často při tom riskujeme životy," řekl jeden ze Sudánových hlídačů Simon Irungu v rozhovoru s britským magazínem World of Animals.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na zemi více než 2000 kusů severního bílého nosorožce. O 20 let později, v roce 1980, žilo kvůli útokům pytláků už jen 15 zvířat a v letošním roce jich zbývalo pět.

Zoo ve Dvoře Králové se spolu se zahraničními experty pokusí zachránit bílé nosorožce umělým rozmnožením. "Nesnažíme se samce nechat spářit se samicemi, už je tak starý, že by se mu to nepovedlo," sdělil ČTK vedoucí zahraničních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Šlo by o takzvaný embryotransfer. Při něm by se v laboratoři spojily vajíčko a spermie a embryo by pak odnosila samice jižního bílého nosorožce. U nosorožců jde však o nevyzkoušenou metodu, cesta k výsledku by mohla trvat několik let.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Nosorožci Keňa

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy