Útok v Tunisku: Ozbrojenci zaútočili na hotel, na místě 37 mrtvých turistů

Súsa - Na hotel v turistickém letovisku Súsa zaútočil ozbrojenec. Podle dostupných informací je na místě 37 mrtvých a 36 zraněných. Letovisko je oblíbeným cílem nejen britských turistů. Atentátníka zastřelila policie.

Atentátník, který dnes zaútočil na turisty na plážích před hotely ve východním Tunisku, usmrtil 37 lidí a dalších 36 zranil. Ministerstvo zahraničí ČR nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané. Mezi mrtvými jsou Belgičané, Němci nebo Britové.

"Jeden terorista se dostal do hotelových budov zadním vchodem a začal pak střílet na hosty uvnitř, a to na cizince i na Tunisany," uvedl mluvčí tuniského ministerstva vnitra. Úřady nejprve hovořily o dvou útočnících, nakonec upřesnily, že atentátník byl jen jeden. Policii se ho podařilo zabít na místě. Jde prý o tuniského studenta pocházejícího z města Kajruván, o kterém dosud policie neměla žádné záznamy.

Podle svědků vypadal atentátník jako turista, zbraň schovával pod slunečníkem, poté začal z kalašnikovu střílet na turisty. Z pláže prošel kolem bazénu do hotelu Riu Imperial Marhaba a neustále pálil na všechny kolem.

Podle Frederica Bobina, zpravodaje francouzského deníku Le Monde v severní Africe, pocházejí oběti i z Ukrajiny. Atentátník prý rovněž házel granáty a jeho řádění trvalo asi 30 minut. Na svém těle měl rovněž připevněnou výbušninu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj. Některé z obětí zemřely přímo na plážových lehátkách.

Město Súsa leží asi 140 kilometrů od tuniské metropole. V letovisku je nyní kolem 1000 českých turistů. V luxusním hotelu Riu Imperial Marhaba, na jehož pláži došlo k útoku, ale nejspíš žádní Češi ubytováni nejsou. Hotel sice mají podle údajů Invia.cz v nabídce české cestovní kanceláře Exim Tours, Fischer, Azur Reizen, Best Reisen, Aeolus a Blue Style, navštěvuje ho ale především anglická a německá klientela.

Seven confirmed dead in #Tunisia terror attacks in #Sousse, reports 13 tourists killed http://t.co/QiLLchsTHO pic.twitter.com/A3yQ8JDjPh

— The Press & Journal (@pressjournal) 26. Červen 2015

Podle televizní stanice Al-Arabíja jde o sebevražedný atentát. Mezi lidmi na pláži prý zavládla panika, slyšeli výbuch a střelbu. Útočník byl při přestřelce zabit, podle některých médií u něj policie našla kalašnikov. Původní spekulace, že útočníci byli dva, se nepotvrdili.

"Jeden terorista se dostal do hotelových budov zadním vchodem a začal střílet na hosty uvnitř, a to na cizince i na Tunisany," řekl mluvčí ministerstva vnitra.

Jeden z britských turistů sdělil stanici Sky News, že slyšel silnou detonaci. Na místě pak zavládl chaos a kolem hotelu začali pobíhat návštěvníci.

19 people killed on popular tourist beach in #Tunisia: BBC. 1 gunman killed by police in city of #Sousse, 2nd sought. pic.twitter.com/3bnYpPBxTh

— CBC News Alerts (@CBCAlerts) 26. Červen 2015

Stanice také uvedla, že část turistů se zamkla ve svých pokojích. Jeden z turistů v hotelu zveřejnil fotku zabarikádovaných dveří. Podle popisku doufá, že to bude stačit.

Hope it's enough pic.twitter.com/XaW4yTpplU

— John Yeoman (@johnyeo68) 26. Červen 2015

Jiným se podařilo utéct pryč na pláž.

#BREAKINGNEWS 27 victims killed in kalachnikov attack #sousse #Tunisia pic.twitter.com/AasQdDfS9l

— Françoise Pinette (@franpinette) 26. Červen 2015

Tunisko je v pohotovosti od březnového atentátu na muzeum Bárdá v tuniské metropoli. Zahynulo při něm 22 lidí, z nichž většina byli turisté. Země se snaží obnovit důvěru návštěvníků, avšak další útok na turisty k tomu nepřispěje.

Do hotelů Bellevue a Royal Kenz ve městě Súsa vypravuje zájezdy pět českých cestovních kanceláří - Exim tours, Blue Style, Azur Reizen, Maxi Reisen a Best Reisen. Vyplývá to z údajů cestovního portálu Invia.cz.Podle delegáta cestovní kanceláře Čedok ve městě není mezi oběťmi žádný Čech.

Ministerstvo zahraničí nemá v tuto chvíli informace o tom, že by mezi oběťmi teroristického útoku v Tunisku byli Češi.

„Je nám velice líto toho, co se stalo. V myšlenkách jsme se všemi, které tento útok postihl, sdílíme naši lítost. S našimi delegáty, klienty a partnery v Tunisku jsme v neustálém kontaktu. Ve městě Sousse, ve kterém dnes došlo k teroristickému útoku, naše cestovní kancelář Blue Style nemá žádné klienty. Společně s našimi místními partnery v tuto chvíli posilujeme bezpečnostní opatření v hotelech, kde čeští turisté jsou. Všem našim klientům, kteří mají zakoupené zájezdy do Tuniska, bude zájezd v případě jejich požadavku samozřejmě vyměněn za jinou destinaci," vysvětluje Lenka Berberi, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Mluvčí tuniského ministerstva vnitra řekl, že jde o "teroristický útok na hotel Marhaba v Súse (Sousse)". Úřady nejprve hovořily o dvou útočnících. "Jeden terorista se dostal do hotelových budov zadním vchodem a začal střílet na hosty uvnitř, a to na cizince i na Tunisany," uvedl mluvčí. Později nicméně sdělil, že atentátník jednal sám a informace o druhém útočníkovi se nepotvrdily.

Zabitý atentátník - tuniský student - pocházel údajně z města Kajruván. Podle svědků vypadal jako turista, zbraň schovával pod slunečníkem, poté začal z kalašnikovu střílet na turisty. Z pláže prošel bazénem do hotelu Riu Imperial Marhaba a neustále pálil na všechny okolo sebe. Podle jednoho z turistů, kterého citovala britská BBC, přijel útočník na pláž lodí.

Británie kvůli dnešním událostem svolal krizovou skupinu Cobra. Nejde jenom o útok v Tunisku, ale také o atentát ve východní Francii. Premiér David Cameron vyjádřil soustrast rodinám a hovořil o "solidaritě v boji proti zlu, jakým je terorismus". "Ti lidé, kteří tyto věci páchají, tvrdí, že to dělají ve jménu islámu. Tak to není, islám je náboženství míru," řekl Cameron. Proti jejich "zvrhlé ideologii je třeba bojovat vším, co máme k dispozici", dodal.

Jeden z britských turistů stanici Sky News řekl, že slyšel silnou detonaci. Na místě pak zavládl chaos a kolem hotelu začali pobíhat lidé.

"Myslela jsem si, že jde o ohňostroj, a pak jsem viděla, jak lidé prchají. Uvědomila jsem si, že je to střelba. Číšníci a ochranka začala volat 'utíkejte, utíkejte'," popsala událost irskému rozhlasu Irka Elizabeth O'Brienová, která byla v sousedním hotelu se svými syny.

Související

Tunisko

Vražda v Tunisku: Soud asi proběhne v Africe, verdikt může být nevratný

Soud v případu podezřelého úmrtí českého turisty na dovolené v Tunisku s největší pravděpodobností proběhne v severoafrické zemi, ačkoliv se v kauze začali angažovat také čeští kriminalisté. Manželce, která se měla přiznat k vraždě, podle místních zákonů hrozí i nevratný verdikt v podobě trestu smrti. 

Více souvisejících

Tunisko Teroristické útoky v Tunisku zbraně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Duda doufá, že mírový summit odhalí skutečný rozsah ruské hrozby. Scholz mírní očekávání

Švýcarské město Lucern bude ode dneška dějištěm dvoudenní mírové konference zaměřené na situaci na Ukrajině. Německý kancléř Olaf Scholz snižuje očekávání a vnímá konferenci jako počátek možného mírového řešení, zatímco polský prezident Andrzej Duda věří, že konference odhalí skutečnou míru ruské hrozby.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy