Útok Al-Káidy v Burkině Faso: 29 mrtvých. Atentátníci zabíjeli výhradně bělochy

Ouagadougou - Jednotky v Burkině Faso dnes ráno ukončily zásah v hotelu a kavárně v metropoli Ouagadougou. O život přišlo 29 osob. Novou bilanci teroristického útoku, které má na svědomí Al-Káida, zveřejnilo ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Mezi mrtvými bylo podle dosavadních informací šest Kanaďanů, dva Francouzi, dva Švýcaři a jeden Nizozemec, státní příslušnost ostatních zatím nebyla upřesněna. Dalších třicet osob utrpělo zranění. Podle burkinafaského prezidenta bylo osvobozeno nejméně 150 rukojmích. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by se na místě nacházeli nějací Češi.

Teroristé v pátek kolem 21:30 SEČ nejprve vtrhli do kavárny, kde bylo podle místní televize asi 100 lidí, a poté vnikli do hotelu, oblíbeného mezi západními diplomaty a podnikateli. Předtím před hotelem zapálili několik aut a motorek.

"Zrovna jsme otevřeli a uvnitř bylo několik zákazníků, když jsme uslyšeli výstřely," řekl číšník z blízké restaurace. Tři teroristé podle něj stříleli do vzduchu. Lidé začali utíkat. "Útočníci pak začali střílet v kavárně Cappuccino a zapálili ji," dodal. Podle jednoho ze svědků incidentu, kterého citovala lokální televize, teroristé s jedinou výjimkou stříleli výhradně po běloších.

Jedna z přeživších popsala, že lidé v kavárně nejprve střelbu a exploze považovali za výbuchy petard. Pak ale vešli dva ozbrojenci oblečení v černém a začali střílet. "Slyšeli jsme výstřely, granáty, výbuchy. Bylo to extrémně hlasité a trvalo to velmi dlouho," řekla agentuře Reuters Slovinka, která si nepřála zveřejnit své jméno. "Chodili sem a tam. Jeden by si myslel, že už to skončilo, ale oni se vrátili a zastřelili další lidi. Vraceli se a dívali se, jestli se běloši hýbou, a případně na ně znovu vypálili," dodala.

Burkinafaský prezident Roch Marc Christian Kaboré označil útok za "zbabělý a ohavný" čin. Obdobně událost hodnotí francouzský prezident François Hollande.

Zdroj: YouTube

Po několika hodinách příprav zahájily burkinafaské jednotky zásah proti teroristům, logisticky je přitom podpořili francouzští vojáci, kteří dorazili ze sousedního Mali. Akce, kterou komplikovala skutečnost, že teroristé nastražili v hotelu výbušniny, skončila dnes po 09:00 SEČ. Zabiti byli tři teroristé, podle burkinafaských úřadů "jeden Arab" a "dva černí Afričané". Policisté pak podle agentur prohledali okolní hotely. V jednom z nich, hotelu Yibi, zabili čtvrtého útočníka.

Burkinafaský prezident Kaboré zhruba dvě hodiny po skončení zásahu uvedl, že ze čtyř zabitých útočníků jsou dvě ženy, ambasador Thibault to ale na twitteru popřel. V souvislosti s atentátem byli zatčeni tři lidé, uvedla místní televize.

K útoku se na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM). Uvedla to skupina SITE, která monitoruje islamistické struktury. Konkrétně má podle ní atentát na svědomí islamistické hnutí Murábitún, založené před několika lety obávaným alžírským radikálem Mochtárem Belmochtárem, o kterém se již několikrát spekulovalo, že je po smrti. Murábitún loni v prosinci oznámil, že se sloučil s AQIM.

Murábitún se přihlásil už k atentátu na hotel v maliském Bamaku loni v listopadu. Zahynulo tehdy 22 lidí.

Související

Více souvisejících

Teroristické útoky v Burkina Faso Burkina Faso Al-Káida

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy