Krejčíř mě chce zdiskreditovat nebo zabít, tvrdí O´Sullivan

Johannesburg - Bývalý jihoafrický policista a jeden z klíčových mužů v případu vydání Radovana Krejčíře do ČR Paul O´Sullivan exkluzivně pro agenturu Mediafax uvedl, že český podnikatel ho chce zdiskreditovat nebo zabít. O´Sullivan ale tvrdí, že svůj boj nevzdá, dokud Krejčíře z Jihoafrické republiky nedostane.

Krejčíře i v JAR provází pověst zločince napojeného na justici a policii. „Je to mimořádně nepoctivý muž. Nepochybně je to zločinec a patří do vězení. Je to lhář a všude, kde se objeví, to končí soudy o kriminálních aktivitách, o napojení na podsvětí, o korupci. Jsou za ním mrtvá těla,“ řekl O´Sullivan, který v JAR dlouhodobě bojuje proti korupci. Díky němu byl před soud kvůli korupci postaven šéf policie v Jihoafrické republice i Interpolu Jackie Selebi.

Podle O´Sullivana se Krejčířova situace v Jihoafrické republice stále více komplikuje a stává se neudržitelnou. Vše rozhodne listopadový soud, který určí, zda Krejčíř získá, nebo nezíská v JAR politický azyl.

I to je jeden z důvodů, proč Krejčířovi začíná být jihoafrická půda skutečně horká a chce se zbavit lidí, kteří by mohli přispět k jeho vydání do České republiky. „Chce mě zdiskreditovat nebo zabít,“ uvedl O´Sullivan, který byl za více než 30 let služby u policie a v ozbrojených složkách třikrát postřelen. „Chce, abych řekl, že se bojím, ale já se nebojím. Nebojím se zločinců. Víc se bojím své ženy než Krejčíře,“ dodal O´Sullivan s úsměvem.

„Ten chlap se dostává do zoufalé situace. Už nemá moc času. Už není moc zemí, kde by se se svými nesmysly mohl uchytit,“ řekl O´Sullivan, o němž Krejčíř začal do jihoafrických médií prohlašovat, že je agentem podplaceným českými úřady. Podle Krejčíře měl O´Sullivan dostat půl milionu dolarů (téměř 10 milionů korun), když dosáhne Krejčířova vydání do ČR.

Jedna ze zemí, kam by Krejčíř ještě mohl utéct, je podle O´Sullivana Angola. Ale ani tam by to neměl lehké. „Všude, kam přijde, musí platit. A pak se ho chtějí zbavit,“ řekl O´Sullivan. „Taky si myslím, že už mu docházejí peníze. Dříve nebo později se bude muset vrátit do České republiky, aby tam čelil realitě,“ dodal O´Sullivan, který má vedle kariéry v policejních složkách zkušenosti i jako šéf bezpečnosti na johannesburském mezinárodním letišti.

Otázkou zůstává, kdy k vydání Radovana Krejčíře dojde. Podle O´Sullivana by to mělo být co nejdříve, protože Jihoafrická republika má i bez Krejčíře dost problémů. „Nepotřebujeme dovážet problémy. A když necháme lidi jako je Krejčíř přijít do Jihoafrické republiky, pak si problémy dovážíme,“ řekl bývalý policista. Podle něj Krejčíř nyní v jihoafrickém podsvětí patří do „nejvyšší ligy“ a je na seznamu deseti nejhorších zločinců v zemi.

Paul O´Sullivan je odhodlaný dostat Krejčíře z Jihoafrické republiky. Říká, že svou zemi miluje, a protože je navíc irského původu, je i řádně tvrdohlavý. „Nečekej, že když nachčiješ Irovi do piva, že to nechá být. To se prostě nestane,“ ukončil O´Sullivan hovor.

Paul O´Sullivan, pro kterého se boj se zločinem a korupcí v Jihoafrické republice stal posláním, se s Krejčířem osobně nikdy nesetkal. Setkal se ale s aktérem dalšího z velkých případů, které Jihoafrickou republikou v poslední době otřásly – s policejním generálmajorem Khanyisem "Joeyem" Mabasou. S ním je Krejčíř a jeho rodina údajně v blízkém kontaktu. I díky O´Sullivanovi byl Mabasa nedávno kvůli podezření z nezákonných aktivit odvolán z funkce.

Krejčíř české policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích. Jeho manželka pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se s Krejčířem setkali a odletěli na Seychelské ostrovy. Všichni tři mají tamní občanství.

Občanství na Seychelských ostrovech Krejčíře stálo údajně 25 tisíc dolarů (478 tisíc korun). Pak si z něj ale místní úřady udělaly zdroj peněz a Krejčíř v roce 2007 odjel do Jihoafrické republiky. O rok později jihoafrický soud rozhodl, že nebude vydán do České republiky, kde je stíhán za majetkové a násilné trestné činy.

Související

Více souvisejících

Radovan Krejčíř krimi

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy