Krejčíř opět obvinil ČR: Snaží se mě dostat za každou cenu

Johannesburg - Uprchlý český miliardář Radovan Krejčíř opět obvinil české úřady, že si najaly bývalého jihoafrického policistu Paula O´Sullivana, aby ho dostal do ČR. Informuje o tom v neděli server jihoafrického deníku The Sunday Times.

"(České) úřady řekly mým právníkům doma, že když nebyly schopny dostat mě zpět legálně, budou mě pronásledovat v médiích. Paul O´Sullivan je mužem, kterého si na to najaly," řekl Krejčíř. "Každý měsíc ho platí a on převrací můj život naruby. Slibuje lidem, že výměnou za podpis místopřísežného prohlášení dostanou beztrestnost," dodal Krejčíř.

Pokud se O´Sullivanovi podaří dostat Krejčíře do České republiky, má za to podle uprchlého českého podnikatele dostat půl milionu dolarů (téměř devět milionů korun). Podle Krejčíře to potvrdili to i jeho právníci, kteří údajně "mají vazby na české tajné služby".

"Provozuju v Jihoafrické republice zákonné obchody," hájí se Krejčíř s tím, že do země legálně dostal 100 milionů randů (258 milionů korun). "Nepodařilo se jim dostat mě zpět zákonným způsobem, když se jim nepodařilo dosáhnout mého vydání, ale O´Sullivan mě pokouší zničit jakýmkoli možným způsobem," dodal Krejčíř.

O´Sullivan, díky němu byl před soud kvůli korupci postaven šéf policie v Jihoafrické republice i Interpolu Jackie Selebi, se opakovaně těmto tvrzením brání.

"Nevidím důvod, proč bych měl poctít uprchlého zločince, po kterém pátrá Interpol, jinou odpovědí, než že je špínou, bez níž bude v Jihoafrické republice lépe," řekl O´Sullivan. "Pokud bych měl dostat 500 000 dolarů, které jsem ovšem nedostal, abych ho (Krejčíře) dostal do Prahy, pak by tam byl v několika dnech," uvedl bývalý policista.

"Nicméně můžu odpřisáhnout, že jsem v této věci žádné peníze nedostal a o žádné jsem ani nežádal, a to ani od české, ani od jakékoli jiné vlády," pokračoval O´Sullivan s tím, že cítí jako svou povinnost zbavit Jihoafrickou republiku lidí jako jsou Krejčíř, Selebi a další zločinci.

Paul O´Sullivan, pro kterého se boj se zločinem a korupcí v Jihoafrické republice stal podle jeho vlastních slov posláním, se s Krejčířem osobně nikdy nesetkal. Přesto je odhodlaný dostat Krejčíře z Jihoafrické republiky a je mu jedno, zda do České republiky nebo kamkoli jinam.

"Až Krejčíř skončí ve vězení nebo až ho posadí do letadla směřujícího pryč z této země, což se určitě stane, gaunerští právníci a další, kteří žijí z jeho zkorumpovaných rukou, se budou muset poohlédnout po něčem jiném, z čeho si budou šetřit na penzi," sdělil O´Sullivan.

"Přirozeně si vyhrazuju právo na žalobu proti němu (Krejčířovi), pokud by někdo zveřejnil pomlouvačné lži tohoto uprchlíka," dodal O´Sullivan.

Krejčířovo jméno se dostalo do pozornosti médii v nedávné době v souvislosti se s vraždou německého podnikatele Uweho Gembally. Jihoafrická média psala, že zakladatel světoznámé tunigové firmy ve svých luxusních automobilech pašoval Krejčířovi do Jižní Afriky peníze v hotovosti. Krejčíř údajně dal Gemballu zavraždit poté, co v jednom automobilu peníze chyběly.

Za Gemballovu vraždu byl odsouzen devětadvacetiletý Thabis Mpye. Vyšetřování ale pokračuje, na policejním seznamu svědků figuruje celkem 27 jmen. Nejméně osm z nich je spojováno s Krejčířem, který je na seznamu také – pod číslem patnáct.

Krejčíř podezření z podílu na Gemballově smrti opakovaně odmítl jako fámu.

Uwe Gemballa byl v tichosti pohřben ve čtvrtek ve svém rodném městě Loenberg nedaleko Stuttgartu.

Související

Více souvisejících

Radovan Krejčíř krimi

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy