Namibie bude žalovat Německo za genocidu afrických kmenů, chce 30 miliard dolarů

Windhoek - Namibijská vláda se chystá žalovat Německo kvůli masakrům desetitisíců domorodců na počátku 20. století, Berlín má zaplatit odškodnění 30 miliard dolarů (755 miliard korun).

Odškodnění bude Namibie požadovat mimo jiné za smrt domorodců, jejich zotročování, sexuální zneužívání nebo odcizení jejich půdy. Dosud žalobu podaly jen postižené kmeny Herero a Nama a namibijská vláda se jí vyhýbala. Nyní se chce připojit k žalobě, kterou zástupci kmenů podali ve Spojených státech. Informoval o tom deník The Namibian.

Císařské vojsko a osadníci v tehdejší Německé jihozápadní Africe podle odhadů způsobili v letech 1904 až 1907 smrt kolem 75.000 domorodců, když brutálně potlačili jejich povstání. Dnes Berlín připouští, že šlo o genocidu, odškodnění ale odmítá.

Hererové povstali začátkem roku 1904. Při potlačení povstání měly německé jednotky po nějakou dobu přikázáno nebrat žádná rukojmí. Část Hererů zase němečtí vojáci zahnali do pouště, kde je nechali zemřít hlady. Postup Němců podle nejčastějších odhadů přežilo asi 20.000 z původních 80.000 Hererů. Velká část z nich skončila v koncentračních táborech. Přeživší starší sedmi let museli na krku nosit kovovou známku s číslem.

Podobný osud potkal také kmen Nama, který povstal o něco později. Odhaduje se, že povstání přežila asi polovina z původních 30.000 členů kmene.

Související

Více souvisejících

Německo namibie odškodnění historie

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy