Půlnoční masakr v JAR: Zuma se zbavil ministra financí, v zemi to začíná vřít

Johannesburg - Jihoafrický prezident Jacob Zuma odvolal ministra financí Pravina Gordhana, kterého nahradil podnikatel a exministr vnitra Malusi Gigaba. Gordhan patřil ke kritikům hlavy státu. Na velké změny ve vládě už reagují trhy.

Bývalý americký velvyslanec Patrick Gaspard označil přeměny kabinetu, které se dotkly deseti ministů z 35, za "půlnoční masakr".

Sám Zuma loni na jaře přestál pokus o sesazení. Hlasování parlamentu vyvolala opozice po rozhodnutí soudu, který prezidenta usvědčil z porušení ústavy, když odmítl uhradit miliony dolarů ze státní pokladny, které použil na přestavbu svého soukromého sídla. Avšak Zumův Africký národní kongres (ANC) má v parlamentu většinu a za prezidenta se postavil.

Nicméně ministr Gordhan tehdy například řekl, že pokud byly prezidentovy činy jednou shledány jako protiústavní, "je třeba přiznat, že se vzdálil svému úkolu sloužit národu". Tuto středu si ministr vysloužil bouřlivé ovace, když na pohřbu jednoho z bojovníků proti apartheidu a dlouholetého vězně Ahmeda Kathrady vyzval Zumu k odstoupení.

Prezidentská kancelář v tiskové zprávě zdůraznila, že změny zvýší efektivnost vlády. Gordhanovo odvolání oslabilo rand o dalších pět procent.

Gordhan věděl, že má své dny ve vládě sečtené, přestože se těšil podpoře trhu i části vlády. Od svého návratu do funkce v prosinci 2015 - poprvé spravoval resort financí v letech 2009 až 2014 - ztělesňoval fiskální kázeň a transparentnost při správě veřejných financí. Na veřejnosti vystupoval klidně a odměřeně, ale v zákulisí dokázal být nekompromisní.

Avšak ministrovy opakované výpady proti korupci, která sužuje vládu a vládnoucí stranu, dráždily Zumův klan a prezident se rozhodl nahradit "pana Čistého" smířlivějším ministrem, napsala agentura AFP.

Jihoafrický viceprezident Cyril Ramaphosa odvolání ministra financí označil za nepřípustné s tím, že Gordhan svou funkci vykonával precizně. Opoziční Demokratická aliance (DA) oznámila, že hodlá jmenování nových členů kabinetu zabránit a záležitost dnes podá k přezkoumání soudu.

Podle zdrojů agentury Reuters nastala kvůli ministrově vyhazovu i roztržka ve vedení ANC. Africký národní kongres je u moci od konce apartheidu v roce 1994 a Zuma si pro schopnost překonat skandály vysloužil přezdívku "teflonový" prezident.

Související

Zahara

Truchlí celá Afrika. Zemřela mladá afropopová hvězda Zahara

Oceňovaná jihoafrická zpěvačka Zahara, vlastním jménem Bulelwa Mkutukana, zemřela ve věku pouhých 36 let. O úmrtí hudebnice, která se věnovala žánru Afro-pop, informovalo jihoafrické ministerstvo kultury. Smutnou zprávu rozšířila dále velká světová média v čele s BBC.

Více souvisejících

jihoafrická republika Jacob Zuma

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy