Hrdina z Alexandrie: Policista obětoval vlastní život, aby zachránil křesťany

Káhira – Lidé z celého světa na sociálních sítích opěvují egyptského policistu, který obětoval svůj život, aby zabránil útočníkovi z Alexandrie zaútočit v kostele plném lidí. Sebevražedný atentátník tak byl nucen odpálit se venku. I tak ale zabil 17 lidí, dalších 41 bylo zraněno.

Na internetu koluje fotografie policisty Imada al Rekaibiho, který útočníkovi zabránil odpálit se v kostele. Sám při tom zemřel. Lidé jej opěvují jako hrdinu, informace o jeho činu se šíří především na sociálních sítích.

Hero Police Officer (Major) Imad al-Rekaibi killed while preventing suicide bomber from entering the church in Alexandria - Egypt ?? https://t.co/HvhU37oed0

— Muhanad Seloom (@M_Seloom) 9. dubna 2017

Rekaibi si podle uživatelů zaslouží chválu, protože položil svůj život, aby zachránil velké množství lidí před téměř jistou smrtí. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. 

Jenan Moussa, reportér stanice Al Aan policistovu fotku sdílel se slovy: „To je egyptský policista, který zabránil sebevražednému atentátníkovi ve vstupu do kostela Alexandrii“. Muhaned Seloom, politický analytik z Londýna, který se specializuje na konflikty na Středním východě, retwetoval fotku Rekaibiho a napsal: „Hrdina policista Imad al-Rekaibi byl zabit, když se snažil zabránit sebevražednému atentátníkovi ve vstupu do kostela v Alexandrii“.

V kostele v Alexandrii byl také koptský patriarcha Tavardos II., který v kostele celebroval slavnostní mši. Podle slov jeho tajemníka však odešel z kostela ještě před útokem a je v pořádku a nezraněn.

Emad alRokeby, Egyptian police officer paid the ultimate sacrifice to prevent suicide-bomber from entering St. Mark’s Church in #Alexandria. pic.twitter.com/wNcs0mzzsJ

— Rudaw English (@RudawEnglish) 9. dubna 2017

Nešlo přitom o jediný útok. Exploze v kostele ve městě Tanta zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Útoky přišly o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden.

Papež František v dnešním kázání při slavnostní mši na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu atentáty v Egyptě odsoudil a vyjádřil soustrast tamní koptské ortodoxní církvi i celému egyptskému národu. Za oběti i zraněné se modlí, řekl. Útoky odsoudila i Rada bezpečnosti OSN, generální tajemník této organizace António Guterres, americký prezident Donald Trump a české ministerstvo zahraničí.

Související

Věznice

Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.
Ilustrační foto

Policisté zabránili masakru v Káhiře, sami zaplatili životem +VIDEO

Při explozi v centru Káhiry zahynuli v pondělí dva policisté a další tři utrpěli zranění, oznámila agentura Reuters s odvoláním na egyptské ministerstvo vnitra. Podle informací egyptských médií bombu nedaleko mešity Al-Azhar v historickém centru egyptské metropole odpálil sebevražedný atentátník. Výbušninu chtěl údajně umístit v káhirských ulicích, když ho ale začali sledovat policisté, odpálil ji hned.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Egyptě Egypt sebevražedný atentát policie Egypt

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy