Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.

Vyšetřovatelé krátce po útoku informovali, že pachatel byl ve styku s teroristickým hnutím Islámský stát, později ale místní úřady uvedly, že muž trpí mozkovou dysfunkcí, takže za čin zřejmě není zodpovědný. Stejné informace v minulosti obdrželo i české ministerstvo zahraničí a německá prokuratura, která incident rovněž prověřovala. Německá prokuratura nyní sdělila, že žádné nové informace ke stavu případu nemá.

Ani česká Národní centrála proti organizovanému zločinu neposkytuje k vývoji případu nové informace. "Věcí se stále zabýváme, je ve stadiu prověřování," sdělil v úterý mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. "K postupu egyptských orgánů se vyjadřovat nemůžeme," odpověděl na dotaz, v jakém stadiu je věc ze strany egyptských orgánů činných v trestním řízení a zda má ČR vůbec nějaké reálné procesní možnosti, jak vyšetřování v Egyptě ovlivnit.

V souvislosti s prověřováním případu odcestovali kriminalisté z centrály v listopadu 2017 na místo činu. K výsledku cesty se pak policie vyjádřila jen tak, že "vedli jednání s egyptskými úřady".

Egypťan přímo na hotelové pláži zabil dvě německé turistky ve věku 56 a 65 let, vedle toho zranil další čtyři cizinky včetně 36leté Češky, která těžkým zraněním podlehla o několik dní později v nemocnici.

Tehdejší velvyslankyně ČR v Egyptě Veronika Kuchyňová - Šmigolová uvedla měsíc po útoku v rozhovoru pro ČTK, že egyptská strana je sice vstřícná, ale že závěr vyšetřování oddaluje. Potvrzení o tom, že šlo o teroristický čin islamisty, by podle ní mohlo způsobit úbytek turistů.

Související

Ilustrační foto

Policisté zabránili masakru v Káhiře, sami zaplatili životem +VIDEO

Při explozi v centru Káhiry zahynuli v pondělí dva policisté a další tři utrpěli zranění, oznámila agentura Reuters s odvoláním na egyptské ministerstvo vnitra. Podle informací egyptských médií bombu nedaleko mešity Al-Azhar v historickém centru egyptské metropole odpálil sebevražedný atentátník. Výbušninu chtěl údajně umístit v káhirských ulicích, když ho ale začali sledovat policisté, odpálil ji hned.
Egypt

Výbuch v Egyptě: Jeden člověk zemřel, čtyři další jsou vážně zraněni

Výbušnina umístěná na silnici zasáhla na severu Sinajského poloostrova egyptský policejní konvoj. Exploze usmrtila jednoho brance a čtyři další vážně zranila, informovala agentura AP. Podle egyptských představitelů se útok odehrál ve městě Rafáh, kde se nachází hraniční přechod mezi Egyptem a palestinským Pásmem Gazy.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Egyptě Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda) Egypt Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy