Výbuch v Egyptě: Jeden člověk zemřel, čtyři další jsou vážně zraněni

Výbušnina umístěná na silnici zasáhla na severu Sinajského poloostrova egyptský policejní konvoj. Exploze usmrtila jednoho brance a čtyři další vážně zranila, informovala agentura AP. Podle egyptských představitelů se útok odehrál ve městě Rafáh, kde se nachází hraniční přechod mezi Egyptem a palestinským Pásmem Gazy.

K explozi se zatím nikdo nepřihlásil, podobné útoky měli ale v minulosti na svědomí ozbrojenci z egyptské odnože hnutí Islámský stát. S islamistickým povstáním na Sinaji bojuje egyptská armáda od svržení prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva v polovině roku 2013.

Loni v únoru zahájila Káhira na Sinaji, v části delty Nilu a v poušti u hranic s Libyí rozsáhlou protiteroristickou operaci. Reagovala tak mimo jiné na útok na mešitu v Bir al-Abdu z listopadu 2017, při němž zahynulo 305 lidí a který je připisován právě sinajské odnoži organizace Islámský stát.

Egyptští představitelé rovněž oznámili, že během dnešní ranní operace ve městě Aríš, které je střediskem provincie Severní Sinaj, bezpečnostní složky prohledaly domy čtyř členů islamistické buňky. Všichni čtyři byli vzati do vazby, jsou podezřelí z plánování útoků.

Související

Více souvisejících

Egypt Teroristické útoky v Egyptě výbuch

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 49 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy