Jihosúdánští uprchlíci zajali 13 pracovníků OSN

Goma (Kongo) - Sto neozbrojených uprchlíků z Jižního Súdánu na východě Konga zajala 13 pracovníků mise OSN. Chtějí je používat jako rukojmí pro převoz do jiného státu.

Únosci požadují svůj převoz do blíže neupřesněné třetí země. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na činitele OSN působícího v oblasti.

Incident se odehrál v táboře u významného města Goma, kde od loňského srpna pobývá přibližně 530 uprchlíků z konfliktem zmítaného Jižního Súdánu.

Rukojmí vzali hlavně bývalí bojovníci někdejšího jihosúdánského viceprezidenta Rieka Machara, řekl šéf kanceláře OSN v Gomě Daniel Ruiz, podle kterého mise OSN s únosci vyjednává.

Obyvatelé tábora měsíce požadovali přesun do třetí země, ale nikdo je nechce přijmout, dodal Ruiz. Osm uprchlíků souhlasilo v pátek s návratem do Jižního Súdánu, ostatní se ale cesty zpět obávají. Zároveň si stěžují, že v konžském táboře je málo prostoru.

Loni v prosinci OSN varovala, že násilí v Jižním Súdánu může vyústit v genocidu. V důsledku nepokojů už přišly o život desítky tisíc lidí. Konflikt rovněž způsobil jednu z největších uprchlických krizí na světě a vyhnal ze země více než 1,6 milionu obyvatel.

Související

Papež František

Papež František se v Jižním Súdánu setkal s vysídlenými dětmi

Papež František se dnes v Jižním Súdánu setkal s tamními dětmi vysídlenými kvůli ozbrojeným konfliktům. V jihosúdánské metropoli Jubě se k němu připojili nejvyšší duchovní anglikánské církve, arcibiskup Justin Welby, a vysoký představitel Skotské církve Iain Greenshields. Dětem, které papeži vyprávěli o svých nesnadných životech, František řekl, že lepší budoucnost vybudují tak, že etnickou nenávist nahradí odpuštěním. Informovala o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

Jižní Súdán Kongo OSN uprchlíci

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 51 minutami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

Německá vláda také povolí Ukrajině použít její zbraně k útokům v Rusku

Německá vláda povolí Ukrajině použít zbraně dodané Německem také k útokům proti vojenským cílům v Rusku. Uvedl to v pátek mluvčí vlády Steffen Hebestreit, píše agentura DPA. Stejný krok avizovaly i USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy