Egypt nechce odškodnit rodinu Češky zabité při útoku

Káhira - Egypt se brání odškodnění rodiny Češky, která byla zavražděna na pláži v Hurgadě. Obává se vzniku precedentu pro podobné případy.

Hledá ale jinou formu gesta, řekl dnes novinářům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Česká turistka zemřela na následky útoku na konci července.

Česká diplomacie v souvislosti s útokem požádala Egypt o vyšetření útoku, pitevní zprávu a také odškodnění pro pozůstalé. Dnes Zaorálek řekl, že Egypťané dosud případ neuzavřeli. "Ani nejsou schopni odpovědět na otázku, co byl ten jasný motiv a co bylo pozadí toho, co se stalo," poznamenal s tím, že český požadavek na objasnění okolností je "naléhavý".

Ministr zahraničí se vyjádřil i k odškodnění blízkých zavražděné Češky. Podotkl, že egyptskému velvyslanci či ministru zahraničí řekl, že mu "připadá složité, aby vybízel rodinu k nějakému soudnímu řízení, kde by se domáhali nějaké náhrady". Bylo by podle něj jednodušší, aby Egypt podnikl nějaké gesto. "Vím, že oni se brání tomu, aby provedli nějaké odškodnění, protože to je něco, co by byl pravděpodobně precedent do budoucna. Ale přesto vím také, že hledají nějakou formu nějakého gesta. Jestli ji najdou, to je na egyptské straně," dodal Zaorálek.

Egypťan, který před třemi týdny v Hurgadě zavraždil českou turistku a dvě další ženy, bude vyšetřen na psychiatrii. Převoz útočníka sympatizujícího s Islámským státem (IS) nařídil žalobce. Muž 14. července zaútočil nožem v turistickém letovisku u Rudého moře. Podle egyptských bezpečnostních složek se chtěl připojit k teroristickému IS. Agentura AP uvedla, že IS Egypťana přímo pověřila tím, aby napadl cizince.

Související

Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda)

Česká policie odložila kauzu Češky ubodané při teroru v Egyptě. Proč?

Česká policie nebude řešit případ turistky z ČR, kterou v Hurgadě ubodal egyptský útočník. Případ odložila, protože se nepodařilo zjistit dostatek informací, jež by v Česku umožňovaly zahájit trestní stíhání. Na dotaz ČTK to dnes sdělil Marek Bodlák z pražského vrchního státního zastupitelství.
Věznice

Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.

Více souvisejících

Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda) Egypt Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy