V čele Zimbabwe stanul "krokodýl" Mnangagwa, odškodní bělošské farmáře

Harare - Odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa (75) dnes v Harare složil prezidentskou přísahu. V čele Zimbabwe nahrazuje diktátora Roberta Mugabeho (93), který byl u moci dlouhých 37 let. Nová hlava státu odškodní zimbabwské bělošské farmáře, které Mugabe vyvlastnil.

Mugabeho režim od konce 90. let prováděl násilné zábory půdy stovek bělošských farmářů. Odůvodňoval to potřebou nápravy dědictví po bělošské nadvládě z doby, kdy země byla britskou kolonií nazývanou Rhodesie.

Mnangagwa po jmenování přislíbil boj proti chudobě i korupci. Příští rok hodlá uspořádat plánované demokratické volby. Pozemkovou reformu označil za nezvratnou, zároveň ale oznámil záměr odškodnit zimbabwské bílé farmáře, kteří v rámci ní přišli o své pozemky a často pak uprchli do ciziny.

Mnangagwa připustil určité chyby během Mugabeho éry, svému předchůdci ale vzdal hold a nazval jej "otcem národa". Řekl také, že chce ukončit mezinárodní izolaci země.

Inauguraci Mnangagwy na Národním sportovním stadionu přihlížely desítky tisíc lidí a také prezidenti Botswany, Zambie a Mozambiku. Politik by měl Zimbabwe vést do voleb plánovaných na léto 2018.

Mnangagwa se ve středu vrátil do vlasti z Jihoafrické republiky, kde po odvolání z bezpečnostních důvodů pobýval. Mnozí komentátoři se obávají, že jeho jmenování nepřinese skutečnou změnu. Jako dlouholetý Mugabeho spojenec měl výrazný podíl na represích starého režimu. Pro svou drsnost a politickou mazanost si vysloužil přezdívku "krokodýl".

Mnangagwa působil mimo jiné jako šéf bezpečnosti a je populární mezi generály, kteří 15. listopadu de facto převzali v Zimbabwe moc. Od té doby drželi vojáci Mugabeho i některé ministry v domácím vězení.

Mugabe odvolal Mnangagwu 6. listopadu. Ministr informací tehdy uvedl, že jevil "známky neloajálnosti". Podle médií se tak měla uvolnit cesta k nástupnictví pro Mugabeho choť Grace, která dříve Mnangagwu obvinila z osnování převratu.

Mugabe zanechal Zimbabwe s rozvrácenou ekonomikou, kterou sužuje vysoká nezaměstnanost, hyperinflace i nedostatek potravin. Bez práce je 90 procent lidí v produktivním věku a extrémní chudoba postihuje asi pětinu populace.

Související

Spalničky

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo už 157 lidí

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo 157 lidí, přičemž za necelý týden se úmrtnost zdvojnásobila. Úřady viní náboženské sekty, které nevěří v účinnost očkování a jejichž příslušníci své děti nenechávají imunizovat.

Více souvisejících

zimbabwe Emmerson Mnangagwa Robert Mugabe

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy