První běloch dostal v Zimbabwe zpět svou farmu, vítaly ho desítky lidí

Harare - Zimbabwské úřady umožnily prvnímu bělošskému obyvateli země, aby se vrátil na jednu z farem, které nechal ve prospěch černochů zabavit svržený prezident Robert Mugabe. Na svůj pozemek ležící přibližně 200 kilometrů východně od metropole Harare dorazil Robert Smart i s rodinou. Doprovázeli je vojáci, žádnému odporu však čelit nemuseli.

Smarta uvítali desítky místních obyvatel a jeho bývalých spolupracovníků. Kladně se k jeho příjezdu postavili i někteří z veteránů války proti bývalé bělošské nadvládě.

Nový ministr zemědělství Perence Shiri 13. prosince vyzval k okamžitému opuštění nezákonně zabraných farem. Tu Smartovu držel podle AP duchovní blízký Mugabeho rodině, jenž nechal vyměnit zámky do části pokojů a vyvézt množství věcí.

Smartův příjezd umožnila nová vláda, která se snaží udobřit si i další vyvlastněné bělošské farmáře, z nichž mnozí uprchli do ciziny. Nový prezident Emmerson Mnangagwa, jenž slíbil pozvednutí chřadnoucí ekonomiky, chce ukončit západní sankce a přilákat zahraniční investory.

Mugabeho autoritativní režim od konce 90. let prováděl násilné zábory půdy stovek farmářů z řad bělošských obyvatel Zimbabwe. Zdůvodňoval to potřebou nápravy dědictví po nadvládě bělošské menšiny z doby, kdy země byla britskou kolonií. Změny ale vedly k problémům v zemědělském sektoru, které zhoršily již beztak špatný stav ekonomiky.

Související

Spalničky

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo už 157 lidí

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo 157 lidí, přičemž za necelý týden se úmrtnost zdvojnásobila. Úřady viní náboženské sekty, které nevěří v účinnost očkování a jejichž příslušníci své děti nenechávají imunizovat.

Více souvisejících

zimbabwe Robert Mugabe Emmerson Mnangagwa uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy