Obvinění Sarkozyho je božím trestem za rok 2011, tvrdí Kaddáfího bratranec

Káhira - Obvinění vznesená proti francouzskému exprezidentovi Nicolasi Sarkozymu za korupci jsou „božím trestem" za Sarkozyho roli při útocích NATO na Libyi v roce 2011. V rozhovoru s agenturou AP to řekl bratranec někdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Libye podle Kaddáfího bratrance Ahmada Kaddáfa Dama Sarkozymu poskytla 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč). Sarkozy byl ve středu ve Francii obviněn z nezákonného financování předvolební kampaně v roce 2007. Využil k tomu údajně peněz, které mu poskytli Libyjci.

Kaddáfího bratranec Ahmad Kaddáf Dam, který žije nyní v Egyptě, řekl, že věděl o milionech eur, které Kaddáfího režim Sarkozymu poskytl. Podle něj usilovala o podporu Francie při vytvoření takzvaných Spojených států afrických, což byl nikdy nerealizovaný sen Muammara Kaddáfího. Mluvil o něm ve svých projevech až do roku 2010. "Potřebovali jsme mít v Elysejském paláci přítele. Padesát milionů eur není na Afriku moc," řekl Kaddáf Dam.

Když Libyjci vyšli v roce 2011 do ulic, stejně jako lidé v několik dalších arabských zemích, poslal Kaddáfí k zákroku proti protestům v Benghází tanky a vojáky. Z obavy z masakrů se Sarkozy a další západní politici rozhodli v březnu zahájit leteckou operaci proti Kaddáfího jednotkám. Po sedmi měsících bojů se povstalcům podařilo vládu svrhnout a Kaddáfí byl zabit.

„Díky bohu, to je boží trest, protože byl mezi prvními, kdo zahájili nálety na Libyi,“ řekl dnes Kaddáf Dam k Sarkozyho nynějším potížím.

Mnoho Libyjců, kteří se na předání peněz podíleli, podle něj buď už nejsou naživu, nebo se z obavy o svůj život skrývají. Z těchto lidí jmenoval bývalého Kaddáfího ministra financí Bašíra Sáliha, který v únoru přežil v Jihoafrické republice pokus o atentát. Dále se zmínil o bývalém ministrovi ropného průmyslu Šukrím Ghanímovi, utopeném v roce 2012 ve Vídni v Dunaji. Někdejší předseda vlády Baghdádí Mahmúdí a bývalý šéf Kaddáfího rozvědky Abdalláh Sanúsí jsou podle Kaddáfa Dama v rukou libyjských milicí.

Související

Nicolas Sarkozy

Exprezident Sarkozy opět u soudu. Tvrdí, že přišel hájit svou čest

Ve Francii dnes začal odvolací soud s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v případu údajné korupce a obchodování s vlivem. Loni v březnu soud Sarkozymu uložil tříletý trest, z toho jeden rok nepodmíněně. Exprezident dnes u soudu uvedl, že přišel "hájit svou čest", a odmítl, že by někdy někoho uplácel, píše AFP.

Více souvisejících

Nicolas Sarkozy Muammar Kaddáfí

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy