Peklo na zemi. Vraždy a znásilňování. Nová vlna násilí

Džuba (Jihosúdánská republika) - Nová vlna násilí decimuje od konce dubna oblasti Leer a Mayendit na severu Jižního Súdánu. Tisíce lidí uvázly mezi bojovými liniemi, útočí se i na zdravotnická zařízení. Místní obyvatelé nemají kvůli těžkým bojům přístup k základním službám jako je lékařská péče, uvedla mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic.

Ženy, muži i děti v oblastech Leer a Mayendit čelí extrémní míře násilí, včetně hromadného znásilňování a zabíjení. Vesnice jsou drancovány a vypalovány. Zásoby jídla a osobní majetek jsou ničeny.

„Přišli do vesnice v šest hodin ráno, když jsme ještě spali. Probudili jsme se a utíkali. Neměli jsme čas si s sebou cokoliv vzít,“ popsala matka devíti dětí. „Viděla jsem, jak střílejí do lidí. Mého syna zasáhla střela přímo do hrudi. Začali zapalovat domy, když byli uvnitř ještě lidé. Nejhorší na těchto útocích je způsob, kterým ničí úplně všechno.“

Boje už donutily tisíce civilistů hledat úkryt kdekoliv, kde je to možné – v buši, v bažinách, na ostrovech. Někteří lidé museli kvůli opakujícím se útokům utíkat už několikrát.  

„Vesnice, do které jsme přišli hledat lékařskou pomoc, se také stala terčem útoku. Zaútočili na ní stejní lidé. Tentokrát jsme však neměli šanci utéct. Museli jsme se ukrýt. Nenašli nás. Když se situace uklidnila, utekli jsme do buše,“ přibližuje dále už zmíněná žena.

Lidé jsou už více než čtyři týdny bez přístupu k čisté vodě, jídlu a přístřeší. Dostupnost lékařské péče je rovněž velmi omezená. Nejvíce ohroženi nemocemi jsou ti nejzranitelnější, děti a těhotné ženy.

„V současné době se nejčastěji setkáváme s případy akutních průjmů, infekcemi dýchacích cest nebo kožními infekcemi,“ uvedla Giorgia Brown, koordinátorka zdravotní péče Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu. „Všechny tyto zdravotní problémy souvisí se špatnými životními podmínkami. S nadcházejícím obdobím dešťů by mohlo onemocnět ještě více lidí.“  Lékaři bez hranic ošetřují i mnoho oběti sexuálního násilí

„V jedné z vesnic, do které jsme se dokázali dostat, jsme za 48 hodin ošetřili jednadvacet lidí, kteří zažili sexuální násilí. Pár dní na to, v jiné oblasti, jsme ošetřili dalších dvacet lidí. Jejich počty jsou hluboce znepokojující, podotkla Giorgia Brown. „Avšak víme, že mnoha přeživším se žádné péče nedostalo. Lidé se stále skrývají v buši a bažinách, protože mají strach z pokračujícího násilí. Nemají tak přístup k základním službám včetně zdravotní péče. Dokud násilí neustane, nemůžeme se k těmto lidem dostat, abychom jim poskytli léčbu, kterou potřebují.“

Kromě toho odřezávají místní obyvatele od potřebné zdravotní péče také útoky na zdravotnická zařízení. Ve dvou místech, kde Lékaři bez hranic pracují, byly jejich zdravotnické zásoby vyrabovány a zdravotnická zařízení zničena. Současné boje v oblastech Leer a Mayendit jsou další kapitolou v nemilosrdném konfliktu, který pustoší region už roky. Civilisté se stávají přímými terči všech válčících stran. Nemají přístup k vodě, potravinám ani lékařské péči. Oblast je nebezpečná i ro humanitární pracovníky. Od začátku konfliktu v roce 2013 jich tu zahynulo už 95.  

 

Související

Papež František

Papež František se v Jižním Súdánu setkal s vysídlenými dětmi

Papež František se dnes v Jižním Súdánu setkal s tamními dětmi vysídlenými kvůli ozbrojeným konfliktům. V jihosúdánské metropoli Jubě se k němu připojili nejvyšší duchovní anglikánské církve, arcibiskup Justin Welby, a vysoký představitel Skotské církve Iain Greenshields. Dětem, které papeži vyprávěli o svých nesnadných životech, František řekl, že lepší budoucnost vybudují tak, že etnickou nenávist nahradí odpuštěním. Informovala o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

Jižní Súdán občanská válka Násilí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy