Ozbrojenci propustili všechny děti unesené v Kamerunu

Všech 78 dětí, které unesli v neděli večer ozbrojenci na severozápadě Kamerunu, bylo dnes propuštěno. Informovala o tom agentura AFP, která se odvolává na kamerunskou vládu. Podle agentury Reuters ale zůstává v zajetí separatistických únosců ředitel školy a také učitel.

Ozbrojenci unesli žáky presbyteriánské školy, jejího ředitele, učitele a řidiče školního autobusu ve vesnici Nkwen poblíž města Bamenda, které je správním střediskem anglofonní provincie na severozápadě země. O jejich propuštění vyjednával s únosci presbyteriánský kněz Samuel Fonki.

Kamerunská vláda z únosu viní separatisty, kteří chtějí na západě Kamerunu vytvořit vlastní stát. Na videu, jež se po únosu objevilo na sociálních sítích, byla s unesenými studenty skupina, která si říká Amba boys. To je odkaz na stát Ambazonie, který chtějí separatisté vytvořit.

V anglicky mluvících regionech na západě země žije asi šestina ze zhruba 23 milionů obyvatel Kamerunu. Regiony si dlouho stěžují na politickou a ekonomickou diskriminaci ze strany francouzsky mluvící většiny.

Před dvěma lety vypukly v zemi masové demonstrace organizované učiteli a právníky. Vláda demonstrace tvrdě potlačila. Od té doby trvají v anglicky mluvících regionech střety mezi ozbrojenými separatisty a vládními jednotkami, které si podle organizace Amnesty International jen letos vyžádaly asi 400 životů mezi civilistů.

Kamerunu vládne od roku 1982 prezident Paul Biya, který minulý měsíc mandát obhájil už posedmé. Podle opozice ale byly volby opět poznamenány podvody i zastrašováním voličů. Z porušování lidských práv viní režim pětaosmdesátiletého prezidenta i organizace Amnesty International a Human Rights Watch.

Související

Kamerun

V Kamerunu při granátovém útoku zemřelo nejméně 15 lidí

Neznámí ozbrojenci dnes při granátovém útoku na severu Kamerunu zabili nejméně 15 lidí a zranili několik dalších. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura Reuters. Útok se připisuje skupině islámských radikálů Boko Haram, jež působí v Nigérii i v okolních státech. Policie původně hovořila o 13 obětech.

Více souvisejících

kamerun afrika únos / rukojmí

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy