V Zimbabwe kvůli zdražování vypukly nepokoje: Pět mrtvých, 26 postřelených

Po pondělních demonstracích proti prudkému zvýšení cen pohonných hmot přišlo v Zimbabwe při střetech s policií o život nejméně pět lidí, uvedli aktivisté za ochranu lidských práv. Dalších asi 200 lidí bylo podle úřadů zadrženo. Dnes je v ulicích dvou největších zimbabwských měst zatím klid, zavřené zůstaly banky, školy i místní podniky, informuje agentura Reuters.

Prezident Emmerson Mnangagwa o víkendu oznámil, že ceny pohonných hmot se zvýší na více než dvojnásobek. Země se už dlouho potýká s vážnou ekonomickou krizí.

Aktivisté z organizace Human Rights Forum oznámili, že při pondělní střetech přišlo o život pět lidí. Další skupina na ochranu lidských práv podle agentury AP uvedla, že 26 lidí bylo postřeleno. Někteří z nich ze strachu, že budou zadrženi, odmítli nechat se ošetřit.

#Zimbabwe is in protests that will last 3 days. Rising oil prices are the reason for the demonstrations. #ZimbabweShutDown is the call for no one to get to work. Inevitably there were scenarios of violence and confrontation between demonstrators and the police. pic.twitter.com/JRED2eSHmi

— Cídia Chissungo (@Cidiachissungo) 14. ledna 2019

Podle právníků, kteří poskytují bezplatné právní poradenství, provedli v noci na dnešek policisté a vojáci v metropoli Harare na údajné demonstranty zátah v jejich domovech. Příslušníci bezpečnostních složek prý nutili některé z nich, aby z ulic hlavního města odstranili barikády. Podobné postupy si přitom využívaly za vlády Roberta Mugabeho, který byl po 37 letech v čele země v roce 2017 donucen odstoupit.

Ministr státní bezpečnosti Owen Ncube dnes prohlásil, že při pondělních nepokojích byli také zraněni policisté a poškozen cizí majetek. Za násilí je podle něj zodpovědná hlavní opoziční strana Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) a také některé skupiny občanské společnosti.

Protesty propukly v pondělí v Harare a ve městě Bulawayo na jihu země. Rozlícený dav od rána blokoval hlavní silniční tahy vedoucí do obou měst a bránil v provozu také autobusům s pasažéry. Neprůjezdné byly ráno i silnice vedoucí do centra Harare. Lidé vytvořili v ulicích barikády a pálili pneumatiky. Policie proti nim zasáhla slzným plynem a na některých místech do lidí střílela ostrými náboji.

Zavřené podniky jsou výsledkem dnes zahájené třídenní tiché stávky, kterou svolaly zimbabwské odbory.

Související

Spalničky

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo už 157 lidí

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo 157 lidí, přičemž za necelý týden se úmrtnost zdvojnásobila. Úřady viní náboženské sekty, které nevěří v účinnost očkování a jejichž příslušníci své děti nenechávají imunizovat.

Více souvisejících

zimbabwe Emmerson Mnangagwa

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy