Sebevražedné komando zaútočilo na misi EU v Mali, zahynuli dva vojáci

Nejméně dva maliští vojáci dnes zemřeli a tři další s civilistou utrpěli zranění při sebevražedném útoku komanda na vojenský tábor na jihu Mali, v němž jsou asi 60 kilometrů od hlavního města Bamaka evropští vojenští instruktoři. Informovaly o tom agentura AFP a DPA s odvoláním na bezpečnostní zdroje, podle nichž byli tři útočníci zabiti.

Terčem útoku se časně ráno stala blízko města Koulikoro základna s výcvikovým střediskem maliské armády a s evropskou misí v Mali (EUTM).

Do ochrany základny se podle loňského sdělení náčelníka generálního štábu Aleše Opaty měli od prosince zapojit čeští vojáci. Při výcviku v tomto táboře pomáhají i čeští instruktoři. "Všichni čeští vojáci jsou v pořádku," řekla dnes večer ČTK mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

#Mali: Images of the SVBIED that detonated at the entrance of the #EUTM camp in #Koulikoro pic.twitter.com/AW4cR1rMlS

— MENASTREAM (@MENASTREAM) 24. února 2019

Útočníci se dvěma auty svůj úder zahájili prudkou palbou z kulometu na vstupní kontrolní stanoviště. Vzhledem k intenzivní reakci pak jedno auto s výbušninami odpálili přímo u vjezdu do tábora, zatímco s druhým se jim to nepodařilo, sdělilo podle AFP ministerstvo bezpečnosti a civilní ochrany.

Už v sobotu při jiném incidentu zahynuli v Mali tři guinejští příslušníci vojenské mise OSN (MINUSMA) a jeden utrpěl zranění, napsala agentura DPA.

We regret to confirm the killing of 3 @UN peacekeepers from #Guinea & several injured in an attack on @UN_MINUSMA personnel in the area of Siby, #Mali. Condolences to the bereaved families & Gov't of Guinea. We wish a quick recovery to the injured. https://t.co/KLn2dc2nGJ pic.twitter.com/QoAMUlueow

— UN Peacekeeping (@UNPeacekeeping) 24. února 2019

Podle sdělení guinejského ministerstva obrany byli přepadeni asi 50 kilometrů od Bamaka zatím neznámými útočníky.

Související

Více souvisejících

Mali Teroristické útoky v Mali Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 20 minutami

před 58 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy