Teror v Mogadišu: Celou noc zuřila bitva s islamisty, 29 mrtvých a 80 zraněných

Po téměř 24 hodinách skončily v somálské metropoli Mogadišu boje s útočníky z teroristického hnutí Šabáb, kterým předcházela detonace dvou náloží v automobilech. S odvoláním na místního policejního velitele to napsala agentura AP. Všichni ozbrojenci jsou údajně po smrti. Bombový útok a následné přestřelky si podle zdrojů agentury Reuters vyžádaly 29 životů, dalších 80 osob bylo zraněno.

O utichnutí bojů informuje s odvoláním na očitého svědka také agentura Reuters. Násilí v obchodní části Mogadiša začalo ve čtvrtek večer odpálením dvou náloží v automobilech, napsala AP, poté následovala přestřelka mezi policisty a radikály, kteří se uchýlili do okolních budov. K akci se přihlásilo teroristické hnutí Šabáb.

"Prozatím víme, že zemřelo 29 lidí, většina z nich byli civilisté, a 80 lidí je zraněno. Radikálové stále bojují z civilního domu v sousedství hotelu... Počet obětí může růst," sdělil dříve Reuters policejní zástupce Musa Ali. Kapitán Mohamed Hussein odpoledne informoval, že po ukončení násilností již začalo prohledávání budov, které útočníci obsadili.

UPDATE: Security forces in #Mogadishu battle to end night-long siege following #AlShabaab attack. Gunmen have stormed a building near popular Makka Al-Mukarama hotel. Gun battle and heavy sounds of blasts heard for hours on Thursday night as security forces fought attackers. pic.twitter.com/0wpLF0WEFz

— Ahmed Kosar (@AhmedKosar1) 1. března 2019

Při výbuchu auta s náložemi bylo zasaženo obchodní centrum v ulici Maka al-Mukarama, kde jsou obchody, hotely a restaurace. Na fotografiích byla vidět hořící auta. Asi o hodinu později se ozvala další exploze. Narušeno bylo také elektrické vedení, což vyvolalo další exploze, jež vyrazily okna domů v okolí.

Ministr informací Dahir Mohamud Gelle podle státního média Somali News Agency řekl, že islamisté během útoku v jednom z hotelů drželi rukojmí. Bližší informace o tomto aspektu však nebyly ihned k dispozici.

Podle očitých svědků někteří lidé strávili noc hledáním pohřešovaných příbuzných. "Pobíhala jsem mezi místem výbuchu a nemocnicí ve snaze najít svého manžela a bratra, kteří prodávali v obchodě poblíž místa, kde se exploze stala. Právě jsem je viděla v nemocnici, jsou v kritickém stavu. Muž přišel o žaludek a bratr utrpěl těžká poranění rukou," uvedla jedna z obyvatelek města.

I was near by when the #explosionHappened, look at the damage #Mogadishu@HarunMaruf @BBCSomali @AFP pic.twitter.com/SMWi6rpDuK

— HAFID #SOM?? (@Hafid505) 28. února 2019

Hnutí Šabáb je napojené na teroristickou síť Al-Káida a usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a o zavedení islámského práva šaría v Somálsku. Zemí zmítá násilí a bezpráví od roku 1991. V roce 2011 ztratilo hnutí kontrolu nad somálskou metropolí a posléze i většinu svých bašt. Nyní ovládá některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku.

Související

Mogadišo

Při útoku na hotel v Mogadišu zemřelo devět lidí

Počet mrtvých nedělního útoku na hotel v somálském hlavním městě Mogadišu se zvýšil na devět. K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Šabáb, napsala dnes agentura AFP. Hotel, který se nachází podél cesty na letiště, často navštěvují důstojníci a příslušníci ozbrojených sil.

Více souvisejících

Terorismus v Somálsku Somálsko Al-Šabáb Terorismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy