Nejmenší mzda na světe? Za směšné peníze se vyrábí oblečení populárních značek

Nejnižší mzdy v textilním průmyslu mají dělníci v Etiopii, kde si měsíčně vydělají v průměru jen 26 dolarů (necelých 600 Kč). Vyplývá to z nové studie newyorské univerzity, o níž dnes informovala agentura AP.

Podle autorů studie vláda stanovila velmi nízké základní mzdy, aby do země přilákala velké oděvní firmy. V etiopských šicích dílnách se v současnosti vyrábějí například zakázky pro značky H&M, Gap, či PVH.

Podle studie, která zkoumá výdělky pracovníků v oděvním průmyslu, jsou mzdy v Etiopii ještě mnohem nižší než v dalších zemích, kde se kvůli levné pracovní síle vyrábí velká část produkce známých firem. Například v Bangladéši jsou průměrné měsíční mzdy 95 dolarů (2200 Kč), v Keni 207 dolarů (4800 Kč) a v Číně 340 dolarů (7800 Kč).

Studie americké univerzity vznikla na základě údajů z průmyslové zóny Hawassa v jižní Etiopii, kde pracuje asi 25.000 lidí. Autoři došli k závěru, že mladí dělníci nejsou schopni z vydělaných peněz uživit ani sami sebe, natož rodinné příslušníky. Podle AP je existenční minimum v Etiopii 110 dolarů (2500 Kč) měsíčně.

Související

Ilustrační foto

Tržby v textilním a oděvním průmyslu loni mírně rostly

Tržby v textilním a oděvním průmyslu loni rostly o 1,2 procenta na 53,8 miliardy korun. Ovšem zatímco oděvní průmysl rostl rychleji - o osm procent na devět miliard korun, textilní o desetinu procenta klesl na 44,8 miliardy. Nadále klesal také počet zaměstnanců, což je dlouhodobý trend.

Více souvisejících

Textil Etiopie výzkum mzdy / platy afrika oděvy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 50 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy