Náboženství už je nezajímá. Masakrují se muslimové i křesťané

Na počátku tohoto měsíce bylo v Burkině Faso v Africe zabito minimálně 19 křesťanů. Měsíc předtím během útoku na křesťanský průvod zemřeli čtyři lidé. Podle serveru Deutsche Welle lze sledovat zvyšující se trend útoků na křesťany na černém kontinentu.

Většina útoků v Africe je proti katolíkům, ačkoliv se týká i jiných křesťanských vyznání – např. v Nigérii byl unesen evangelický pastor se svou dcerou a farníky. 77letá španělská jeptiška byla sťata v Středoafrické republice neznámými útočníky. V Mozambiku zemřel po útoku nožem jeden misionář.

Nejnebezpečnější zemí pro křesťany v Africe je momentálně Burkina Faso.  V dubu bylo zabito pět lidí během útoku na protestanskou církev. V některých městech už nejsou žádní křesťané. Z města Arbinda, kde bylo zabito 19 lidí na počátku tohoto měsíce, okolo 80 pastorů a 1 145 křesťanů uteklo na sever země.

„Zdráháme se jít do kostela nyní. Ale hned jak vstoupím, věřím a modlím se k mému Bohu,“ sdělila Deutsche Welle jedna žena. „Modlíme se za konverzi těchto lidí,“ řekl další muž.

Podle imáma Ismaela Tiendrebeogo, který se pokouší posílit mezináboženský dialog, jsou to též muslimští imámové, kteří jsou cílenými terči džihádistů. Jeho tvrzení potvrzuje Marco Mörschbacher, africký poradce katolické organizace Missio. „Je to méně o válce náboženství než o konfliktu mezi různými proudy islámu," uvedl s tím, že saúdský wahhábismus zde hraje speciální roli a dále se šíří.

V jiných zemí další síly vstupují do hry, upozorňuje Mörschbacher. Např. v Středoafrické republice chtějí soupeřící síly, jako je Rusko, Čína či Francie, využít rozsáhlé přírodní zdroje. To dále přispívá k napětí, které může následně mít i náboženskou podobu.

Podle studie Center for the Study of Global Christianity v Gordon-Conwell Theological Seminary byla v roce 2018 Afrika kontinentem s největším počtem křesťanů. Odhadovala, že zde žije 631 miliónu křesťanů. Podle studie Pew Research Center počet křesťanů v africké populace bude ještě stoupat a v roce 2060 by šest afrických zemí s největším počtem křesťanů na světě mělo zahrnovat skoro třetinu z odhadovaného počtu 3 miliard křesťanů, kteří budou žít v této době.

Křesťané nejsou vystavěni perzekucím pouze v Africe. Podle organizace Open Doors, která každoročně uvádí seznam zemí, kde jsou nejvíce pronásledováni křesťané, jsou Blízký východ a obecně státy, kde jsou dominantní nejpřísnější verze islámu, pro křesťany nejnebezpečnějšími místy na zemi. Na prvním místě vůbec nejhorší země pro křesťany je nicméně KLDR.

Znepokojivým trendem dneška je skutečnost, že křesťané bývají pronásledováni na místech, kde je náboženství spojováno s nacionalismem. To může být jak islámská zem, ale i ty, kde je za národní náboženství považován hinduismus (Indie, Nepál) či buddhismus (Vietnam, Laos, Myanmar, Bhútán).

Některé křesťanské skupiny, např. členové letničního hnutí, si též stěžují, že jsou utlačováni nacionalistickou větší křesťanství dominantní v dané zemi. Týká se to např. Ruska, kde stát podporuje pravoslavné křesťanství, které používá svého vlivu k oslabení svých náboženských konkurentů.

Související

Náboženství, ilustrační fotografie

Německé církve opouští rekordní počet věřících, podle odborníků kvůli obtěžování

 V loňském roce opustil křesťanské církve v Německu rekordní počet lidí. Ukazuje to studie, kterou dnes zveřejnil Institut německého hospodářství (IW). Údaj vyplývá z vývoje daňových odvodů, které mohou Němci poukázat církvím, kterých jsou členové. Příspěvky ve srovnání s předloňským rokem mírně vzrostly. V reálných hodnotách ale klesly, a nepříznivý trend bude zřejmě pokračovat i v příštích letech.
Papež František

Papež František poprvé jmenoval ženy do Kongregace pro biskupy

Papež František poprvé jmenoval ženy do Kongregace pro biskupy, což je orgán Vatikánu, který lze zjednodušeně přirovnat k ministerstvu. Do Kongregace pro biskupy, která papeži navrhuje kandidáty do biskupských úřadů, také poprvé usedne žena, která je laická věřící. Informoval o tom dnes server Vatican News.

Více souvisejících

křesťanství Náboženství islám Burkina Faso afrika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy