Vyšetřování Zumy připomíná frašku. Exprezident chtěl sabotovat komisi, pak si to rozmyslel

Bývalý jihoafrický prezident Jacob Zuma bude dál spolupracovat s komisí, která vyšetřuje obvinění z korupce. Informovala o tom agentura Reuters. Zuma prostřednictvím svého právního zástupce ráno komisi oznámil, že vypovídat nebude, protože vyšetřování podle něj není vedeno spravedlivě. Rozhodnutí vzal zpět, když se jeho právníkovi podařilo s komisí vyjednat podmínky další spolupráce. Zuma bude komunikovat pouze skrze písemná prohlášení.

Zuma byl před komisi předvolán na začátku týdne, aby podal vysvětlení a svědectví ohledně četných obvinění z rozsáhlé korupce během svého devítiletého působení v čele země.

Výpověď narušily průtahy ze strany exprezidenta, který opakovaně odmítl odpovědět na některé otázky ohledně důkazů, jež komisi předložili svědci. Celý proces byl nakonec ve středu na 24 hodin zastaven kvůli sporům mezi Zumou a předsedou komise Paulem Pretoriem.

#Sikhakhane rises on behalf of #Zuma, "Chair, this is poor" pic.twitter.com/VC8K8gbiB6

— SABC News Online (@SABCNewsOnline) July 17, 2019

Zumův právník odmítnutí výpovědi odůvodnil tím, že se komise nesnaží zjistit exprezidentovu verzi událostí, ale podrobuje ho křížovému výslechu. Nepřímo tím naznačil, že výbor, který je pouze vyšetřovacím orgánem, překračuje své pravomoci. Zuma už na začátku týdne komisi obvinil, že je jen součástí konspirace, která ho chce odstranit z politické scény.

Předseda Pretorius uvedl, že cílem komise je pouze vyšetřit obvinění, k Zumovi se podle něj nechová jinak, než k ostatním svědkům. Nařčení exprezidentova právníka z nespravedlivého zacházení odmítl.

Sedmasedmdesátiletý exprezident je obviněn z různých zločinů včetně praní špinavých peněz nebo přenechávání státních zakázek přátelům. Z přijetí úplatku ho nařkl i kontroverzní český podnikatel Radovan Krejčíř, který je v Jihoafrické republice vězněn od roku 2013. Bývalá hlava státu všechna obvinění odmítá.

Zuma kvůli korupčním aférám odstoupil z prezidentského úřadu pod tlakem vlastní strany Africký národní kongres (ANC) loni v únoru.

Související

Zahara

Truchlí celá Afrika. Zemřela mladá afropopová hvězda Zahara

Oceňovaná jihoafrická zpěvačka Zahara, vlastním jménem Bulelwa Mkutukana, zemřela ve věku pouhých 36 let. O úmrtí hudebnice, která se věnovala žánru Afro-pop, informovalo jihoafrické ministerstvo kultury. Smutnou zprávu rozšířila dále velká světová média v čele s BBC.

Více souvisejících

jihoafrická republika Jacob Zuma

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy