Nelson Mandela před měsícem "umíral". Dnes se uzdravuje

Johannesburg - Zdravotní stav bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely se každým dnem zlepšuje, exprezident již dokáže několik minut v kuse sedět. Informovala o tom jeho nejmladší dcera.

Pětadevadesátiletý nositel Nobelovy ceny za mír byl hospitalizován v Pretorii před dvěma měsíci kvůli plicní infekci. Na konci června byl jeho stav natolik vážný, že se všeobecně očekávalo oznámení o jeho úmrtí. Koncem minulého měsíce vláda stále označovala Mandelův stav za kritický s tím, že se ale exprezident postupně zotavuje."Daří se mu dobře. Nyní už dokáže sedět vzpřímeně na židli několik minut denně a každým dnem je čilejší a více reaguje na okolí," řekla Zindzi Mandelová. "Nemá obyčejnou lidskou sílu, jeho síla přesahuje chápání. I když se teď potýká s takovými zdravotními problémy, dokáže se vždy nějakým způsobem vzpamatovat, když už si všichni myslí, že je konec," dodala.Slavný Nelson Mandela prožil život plný dramatických momentů:

Zdroj: YouTube

Mandelovo vítězství ve volbách z roku 1994 znamenalo v Jihoafrické republice konec režimu apartheidu. Mandela hlasování vyhrál čtyři roky poté, co byl propuštěn z vězení, kde byl za své protirasistické postoje bývalým režimem držen 27 let.Po ukončení prezidentského období v roce 1999 se Mandela stal zástupcem řady sociálních spolků a spolků bojujících za lidská práva. Obdržel mnoho zahraničních ocenění, včetně Řádu sv. Jana od britské královny Alžběty a presidentské medaile svobody od George W. Bushe.

V únoru 2003, krátce před americkou invazí do Iráku, Mandela označil Spojené státy americké za „hrozbu světovému míru" a prohlásil, že prezident Bush chce „uvrhnout svět do holocaustu". Tento incident nevyvolal téměř žádnou odezvu tisku v USA. Mandela Bushe obvinil z „ignorování OSN". Mandela pokračoval s obviněním otázkou, jestli to je „protože současný generální tajemník OSN je černoch?"

Související

Nelson Rolihlahla Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

V New Yorku vydražili kresbu Nelsona Mandely, částka překonala očekávání

Pastelová kresba bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandely se v New Yorku vydražila za 112.575 dolarů (přibližně 2,6 milionu Kč). Uvedla to aukční síň Bonhams na své internetové stránce. Před dražbou podle agentury AFP odhadovala, že obraz by se mohl prodat za 60.000 až 90.000 dolarů, ale výsledek vysoko předčil očekávání. Podle síně to bylo poprvé, co se na trhu prodalo nositele nositele Nobelovy ceny za mír, kterou Mandela obdržel roku 1993.

Více souvisejících

Nelson Mandela neslon mandela

Aktuálně se děje

před 45 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy