Řež v Jižním Súdánu: Přes 100 lidí přišlo o život při sporu o dobytek

Juba - Více než 100 lidí přišlo o život v Jižním Súdánu při přepadení dobytkářské farmy a následném zásahu ozbrojených sil proti útočníkům. Podle agentury AFP to dnes oznámil regionální ministr informací Bol Dhel.

Ztratili jsme 28 civilních osob v odlehlé chovatelské farmě dobytka ve svazovém státu Warrap, řekl Bol Dhel rozhlasové stanici Miraya FM. Zároveň sdělil, že vojáci a policie pachatele pronásledovali a 85 jich pak zabili. Část útočníků podle něj ozbrojené síly dostihly v oblasti močálů vedoucí do státu Jednota.

Ozbrojené konflikty mezi znepřátelenými vesnicemi a etnickými skupinami jsou v Jižním Súdánu velmi časté. V této africké zemi, kde stále trvá mocenský boj prezidenta a bývalého viceprezidenta, je mezi lidmi velké množství zbraní. Velmi časté jsou zejména střety kvůli dobytku.

Vnitřní motivací, na jejímž základě se Jižní Súdán osamostatnil, nebyla snaha o emancipaci existujícího národa. Jih byl po celou dobu existence jednotného státu zanedbávaný, pokud jde o investice do rozvoje. Místní obyvatelstvo, jazykově, etnicky i kulturně úplně odlišné od severu, žilo v podřadném postavení, jakkoli zprávy o nájezdech arabských muslimských otrokářů na černošské křesťany byly mimo realitu.

Přesto bylo 98,8 % hlasů ve prospěch osamostatnění překvapením, protože pro odtržení se vyjádřilo i více než milion etnických Jižanů žijících od narození v Chartúmu. Ti uvěřili, že politická samostatnost je okamžitě povznese nejen společensky, ale také ekonomicky. Výsledkem bylo, že jako cizinci museli odjet do své nové vytoužené vlasti, kde zažívají trpké zklamání z drastického propadu životní úrovně a bezpečnosti.

Jižní Súdán by ovšem nemohl vyhlásit samostatnost, nebýt intenzivní podpory ze strany Západu a také Izraele. Ten zřejmě opakuje postup, jaký mu při osamostatňování Eritrey umožnil vybudování velké námořní základny a výzvědných center proti státům kolem Rudého moře. Plán na získání nového vazala s obrovskými zásobami nerostného bohatství ovšem pro Západ zatím neprobíhá tak snadno, jak se očekávalo. Jihosúdánští politici jsou příslušníky náčelnické šlechty, mají britské nebo americké vzdělání, často i občanství, a západním partnerům se s nimi výborně jednalo. Rozdíl mezi úrovní úzké elity a zbytku obyvatel je ovšem propastný a pro západní tvůrce jihosúdánské samostatnosti se tak nyní konfrontace s realitou stává nepříjemným šokem, informuje a2larm.cz.

Související

Papež František

Papež František se v Jižním Súdánu setkal s vysídlenými dětmi

Papež František se dnes v Jižním Súdánu setkal s tamními dětmi vysídlenými kvůli ozbrojeným konfliktům. V jihosúdánské metropoli Jubě se k němu připojili nejvyšší duchovní anglikánské církve, arcibiskup Justin Welby, a vysoký představitel Skotské církve Iain Greenshields. Dětem, které papeži vyprávěli o svých nesnadných životech, František řekl, že lepší budoucnost vybudují tak, že etnickou nenávist nahradí odpuštěním. Informovala o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

Jižní Súdán afrika

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy