Soud se s pytlákem nemazlil, dostal 77 let natvrdo +VIDEO jen pro silné povahy

Johannesburg - Soud v Jihoafrické republice dnes odsoudil pytláka, který zabil tři nosorožce, k 77 letům vězení. Informovala o tom agentura Reuters. Udělením dosud nejvyššího trestu za tento zločin se jihoafrická justice snaží odradit další pytláky od zabíjení silně ohroženého živočišného druhu.

Odsouzený Mandla Chauke údajně v roce 2011 vniknul spolu se dvěma komplici přes ochranný plot do Krugerova národního parku na severovýchodě země a zastřelil tři nosorožce. Usvědčen byl nejen z pytláctví a držení nelegálních zbraní, ale rovněž z vraždy. Jeden z Chaukeho kompliců totiž zahynul během přestřelky se strážci parku a jeho smrt byla přičtena právě jemu. Třetí z pytláků údajně unikl.

Krugerův národní park je jedním z hlavním turistických lákadel Jihoafrické republiky. Na 20.000 kilometrech čtverečních se pohybuje většina z celkového počtu 22.000 jihoafrických nosorožců, kteří zároveň činí 70 procent všech jedinců tohoto druhu na světě.

Zdroj: YouTube

Pytláci v Africe mají nejčastěji spadeno na slony a nosorožce, protože nosorožčí rohy i sloní kly mají na černém trhu obrovskou až nepochopitelnou hodnotu. Cena za kilogram nosorožčího rohu se v poslední době vyšplhala na 60 000 dolarů, což je více jak milion korun. Cena slonoviny je o něco nižší a platí se asi 25 – 30 tisíc korun za kilogram. Cena slonoviny ale vzrostla neuvěřitelným způsobem. Za posledních deset let se vyšplhala ze 100 usd/kg na téměř 1800 usd/kg. Ceny v roce 2013 - slonovina cca 2200 usd/kg a nosorožčí rohy cca 66000 usd/kg.

Pytláky můžeme rozdělit na dvě základní skupiny. Jednou z nich jsou obyčejní domorodci, kteří prodávají překupníkům upytlačené části zvířat. Tito lidé často dostávají například za zabitého slona kolem 800 korun. Přitom jedna kulka je může vyjít až na 300 kč. Zvířata jsou často také pytlačena pomocí drátěných ok, která se stále častěji vyrábějí z ostnatého drátu, informuje saveafricananimals.org.

Druhou a mnohem horší skupinou zabijáků jsou organizované gangy, které mají moderní vybavení, které je často mnohem lepší, než vybavení lidí, kteří zvířata ochraňují. Do akce vyrážejí vybaveni samopaly, kulovnicemi, satelitními telefony, terénními vozidly, brýlemi pro noční vidění, atd. a z místa činu velice rychle mizí. V poslední době se objevují zprávy, že pytláci používají vrtulníky a uspávací prostředky. Jak vidíte na fotografiích, tak z těl zabitých zvířat si berou pouze cenné části. Některé z gangů jsou vybaveny motorovými pilami, kterými v rychlosti odřežou jak nosorožčí rohy, tak i sloní kly.

Související

Věznice

Pytlák zabil gorilu horskou, soud vynesl přísný trest

Ugandský soud dnes poslal na 11 let do vězení muže usvědčeného ze zabití samce gorily horské. Rafikiovi bylo 25 let a byl vůdcem nejstarší skupiny horských goril v Ugandě. V červnu ho našli mrtvého se zraněními v oblasti břicha.

Více souvisejících

pytláctví jihoafrická republika Nosorožci

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 38 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

Širší vedení TOP 09 navrhlo do funkce ministra pro vědu Marka Ženíška

Širší vedení TOP 09 navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace s možnou náhradou ministryně Heleny Langšádlové příští týden. Informovala o tom TOP 09 prostřednictvím tiskové zprávy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy