Záhada rozluštěna? Našly se trosky letadla legendární pilotky

Washington - Záhada zmizení slavné meziválečné americké dobrodružky a pilotky Amelie Earhartové je možná definitivně rozluštěna. S největší pravděpodobností se totiž podařilo najít fragmenty jejího ztraceného letadla. Informuje server news.com.au.

Earhartová je spolu se svým navigátorem Fredem Noonanem pohřešována od roku 1937, kdy se jejich letadlo Lockheed Electra ztratilo v Tichém oceánu. Osud první ženy, která sama přeletěla Atlantik, je od té doby předmětem spekulací a nejrůznějších konspiračních teorií.

Nová analýza kovového plátu nalezeného v roce 1991 na korálovém atolu Nikumaroro patřícímu ostrovnímu státu Kiribati naznačuje, že se jedná o část letadla Earhartové. Výzkum expertů z The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) po 23 letech dospěl k závěru, že s největší pravděpodobností skutečně jde o část ocasní plochy ztraceného Lockheedu.

"Poprvé se prokázalo, že artefakt nalezený na Nikumaroro má přímou souvislost k Ameliii Earhartové," uvádí Ric Gillespie, ředitel TIGHAR.

Informace znamená zásadní zvrat v domněnkách, co se během osudného letu stalo. Jako nejpravděpodobnější byla doposud uváděna teorie, že se Earhartová zřítila do Pacifiku poté, co jí nedaleko její cílové destinace, Howlandských ostrovů, došlo palivo.

Nyní to vypadá, že se pilotka z neznámých důvodů pokusila o nouzové přistání nedaleko Nikumaroro, který je vzdálen zhruba 550 kilometrů jihovýchodně. Není vyloučeno, že posádka přistání přežila. Earhartová a Noonan pak jako trosečníci zemřeli na atolu.

Související

Více souvisejících

Amelia Earhartová USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy