Írán chce vymýtit terorismus, řekl Rúhání v OSN. Pak se obul do USA

New York - Podle íránského prezidenta Hasana Ruháního je jeho země připravena podílet se na vymýcení terorismu a podpořit znovuzavedení demokracie v Jemenu a Sýrie. Došlo ale i na ostrou kritiku USA a Saúdské Arábie.

"Největší hrozbou je, že se z teroristických organizací stanou teroristické státy," uvedl Ruhání u příležitosti všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN.

Blízký východ a sever Afriky "se staly jedním z nejbouřlivějších regionů" na světě, prohlásil Rúhání. "Jsme připraveni pomáhat při vymýcení terorismu," dodal.

Příčinou nynějších konfliktů a původním zdrojem terorismu jsou podle íránského prezidenta aktivity Spojených států. "Nesmíme zapomínat, že kořeny dnešních válek, ničení a teroru lze vidět v minulých okupacích, invazích a vojenských intervencích," prohlásil Rúhání. "Kdyby nebylo americké vojenské invaze do Afghánistánu a Iráku a neopodstatněné americké podpory nelidským krokům sionistického režimu vůči utlačovanému palestinskému národu, nyní by teroristé neměli omluvu pro ospravedlnění svých zločinů," dodal.

Zdroj: YouTube

V souvislosti s jadernou dohodou dojednanou v červenci Rúhání uvedl, že "byla zahájena nová kapitola ve vztazích Íránu se světem". Dohoda je podle něj brilantní ukázkou "vítězství nad válkou". Jde podle něj o dokument, který by měl pomoci přinést mír a stabilitu do regionu Blízkého východu.

Hned na úvod své řeči se íránský prezident opřel do Saúdské Arábie a kritizoval její úřady, že nezabránily neštěstí z minulého týdne, při němž v Mekce v tlačenici zahynuly stovky účastníků muslimské velké pouti. Bylo mezi nimi i nejméně 140 Íránců. Podle Rúháního je třeba, aby byla katastrofa nezávisle vyšetřena.

Související

Hasan Rúhání, íránský prezident

Írán začne naplňovat jadernou dohodu po ukončení amerických sankcí

Írán začne znovu plnit závazky jaderné dohody z roku 2015, pokud Spojené státy zruší sankce proti jeho zemi. Řekl to prezident Hasan Rúhání, který se dnes setkal s irským ministrem zahraničí Simonem Coveneyem, uvedla agentura AP. Conveney působí jako zprostředkovatel pro jadernou dohodu. Sankce proti Íránu obnovila administrativa Donalda Trumpa, která se v roce 2018 z dohody stáhla.

Více souvisejících

Hasan Rúhání OSN Írán

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Harrisová se dočkala masivní podpory. Do její kampaně se zapojil bývalý prezident

Bývalý americký prezident Barack Obama se zapojí do předvolební kampaně viceprezidentky Kamaly Harrisové, která kandiduje za Demokratickou stranu. Obama plánuje především mobilizovat voliče v klíčových státech. O jeho angažmá informoval deník Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy