Zeman v New Yorku uctil památku obětí 11. září

New York - Prezident Miloš Zeman dnes v New Yorku uctil památku obětí teroristického útoku na Spojené státy z 11. září 2001. Položil také květiny u jména české oběti Lukáše Rambouska.

Setkal se rovněž s newyorskými hasiči, kterým přivezl z České republiky sošku svatého Floriána, tedy jejich patrona. Památník dnes o něco dříve navštívil i premiér Bohuslav Sobotka a položil u něj věnec s trikolórou.

Otec Lukáše Rambouska ČTK řekl, že je rád, že se se Zemanem mohl setkat a že jeho návštěvu na pietních místech pro oběti 11. září 2001 považuje za první velké uznání. Prezident se poklonil také památce Aleny Sešínové, další oběti s českými kořeny, která přišla o život v troskách severní věže Světového obchodního centra.

"Terorismus pohrdající lidskými životy je útokem na hodnoty, které sdílí celý civilizovaný svět," řekl u památníku premiér Sobotka podle prohlášení zaslaného ČTK. Opakování takových tragédií, jako byla ta ve Světovém obchodním centru, lze podle něho zabránit pouze na základě mezinárodní spolupráce nejen v oblasti bezpečnosti, ale i při prevenci radikalizace a extremismu.

Před newyorskými hasiči, kteří měli po útocích rozhodující podíl na záchranných pracích, prezident Zeman přednesl modlitbu v angličtině, na oplátku dostal meč, náramenní nášivku, pamětní minci a kšiltovku, kterou si nasadil na hlavu.

Související

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

Více souvisejících

Miloš Zeman 11. září 2001

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy