Cruz odstoupil z primárek, souboj Clintonové a Trumpa je téměř jistý

Indianapolis - Republikán Donald Trump s přehlede vyhrál primárky v Indianě, a má tak nominaci na post prezidenta USA jistou. Jeho rival Ted Cruz odstoupil. Demokratka Hillary Clintonová sice v Indianě prohrála souboj s Bernie Sandersem, přesto si i nadále drží pozici favoritky.

Clintonová sice v Indianě prohrála souboj s levicovým senátorem, v tomto státě ale získala nejméně stejný počet delegátských hlasů. K dispozici zde včetně superdelegátů, kteří mohou podpořit kohokoli nehledě na výsledek hlasování, bylo 92 delegátu. Clintonová jich získala 46 a Sanders 44, podpora zbývajících dvou superdelegátů není známa.

Celkem má Clintonová na kontě podle AP včetně superdelegátů 2202 delegátských hlasů a k automatické nominaci jí zbývá získat 181, které ale prakticky jistě obdrží.

Sanders, který by musel ve všech zbývajících primárkách získat přes 84 procent hlasů, však stále neztrácí víru ve svůj úspěch a hodlá bojovat až do konce. "Vím, že si kampaň Clintonové myslí, že je konec. Mýlí se," řekl jeden z objevů letošních primárek AP. V dalších týdnech očekává vítězství mimo jiné v Kentucky, Oregonu nebo Kalifornii.

Trump podle propočtu portálu The Green Papers získal v Indianě všech 57 delegátů, neboť zvítězil nejen na celostátní úrovni, ale také ve všech devíti kongresových okrscích. Agentura AP ve svém přehledu uvádí, že Trumpovi k dosažení 1237 delegátů potřebných pro automatickou nominaci chybí 190 delegátských hlasů.

Zdroj: YouTube

Zbývající hlasy podle analytiků zřejmě bezpochyby získá, rozhodně se tak ale nestane před 7. červnem, kdy republikánské klání v primárkách a stranických hlasování skončí. Před červnem čeká republikány hlasování ještě v Nebrasce, Západní Virginii, Oregonu a ve státě Washington, kde bude k dispozici celkem 142 delegátů. V červnu se pak bude hlasovat v pěti státech naráz, mimo jiné i v Kalifornii, která má 172 delegátů a kde je podle sondáží jasným favoritem Trump.

Trumpovi cestu k nominaci velmi usnadnilo pro mnohé překvapivé Cruzovo odstoupení, které texaský senátor oznámil již ve chvíli, kdy byla sečtena sotva polovina hlasů. Ve hře tak kromě newyorského realitního magnáta zůstává již jen guvernér Ohia John Kasich, který však zaostává o téměř 900 delegátů a jeho šance na nominaci jsou prakticky nulové.

Hlavní manažer strany Reince Preibus po Cruzově odstoupení na twitteru prohlásil, že se republikáni musejí sjednotit za Trumpem do souboje o Bílý dům proti Hillary Clintonové, která je téměř jistou kandidátkou demokratů.

Že to v praxi nemusí být jednoduché, ukázalo vyjádření republikánského senátora z Nebrasky Bena Sasseho, který po oznámení výsledků z Indiany řekl, že Trumpa podpořit nemůže. Také další republikáni mluví o tom, že pro extravagantního miliardáře nemohou hlasovat, protože by to mohlo ohrozit budoucnost jejich strany.

Trump v úterní vítězné řeči soustředil svou pozornost již jen na bývalou první dámu. "Půjdeme po Hillary Clintonové. Nebude skvělou prezidentkou, nebude dobrou prezidentkou, bude chabou prezidentkou. Nerozumí obchodu," hanil svou konkurentku byznysmen.

Související

Donald Trump

Jak chce Trump dosáhnout okamžitého ukončení války? Kus Ukrajiny dá Rusku

Bývalý americký prezident Donald Trump dlouhodobě prohlašuje, že by byl schopen válku na Ukrajině ukončit prakticky ihned. V soukromí ale dodává, že by mohl ruskou invazi ukončit nátlakem na Kyjev, aby se vzdal části svého území ve prospěch Moskvy. S odvoláním na zdroje obeznámené s plánem o tom v neděli informoval americký deník The Washington Post (WP).

Více souvisejících

Donald Trump Hillary Clintonová Ted Cruz (kandidát na prezidenta USA)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Schopnost Ukrajiny bránit se ruským útokům je stále horší. Bez pomoci USA se situace nezlepší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy