Evropa a USA ve velkém nebezpečí: Tento problém je téměř neřešitelný

Berlín/Washington – Teroristické útoky v americkém Orlandu vyvolaly celou řadu otázek, jednou z těch hlavních ale bylo, proč bezpečnostní složky útoku nezabránily. Německý magazín Der Spiegel varuje, že z odpovědi na tuto otázku vyplývá, že Evropu i Spojené státy nevyhnutelně čekají další útoky.

Útoky inspirované IS

Magazín uvádí, že teroristický útok v americkém Orlandu, při kterém střelec Omar Mateen zabil 49 lidí, je jen další z mnoha podobných útoků, které se ve Spojených státech za posledních 15 let odehrály.

Jak vysvětluje, veškeré útoky po teroristických útocích 11. září, které organizovala teroristická skupina al-Kajda z Afghánistánu, provedli američtí občané nebo lidé s povolením k trvalému pobytu, kteří neměli žádné formální napojení na žádnou teroristickou skupinu, ani jimi nebyli trénováni.

 „Ačkoliv se Mateen v rámci hovoru na linku 911 v době, kdy útočil v orlandském nočním klubu, přihlásil k IS (Islámskému státu), nejsou zde žádné důkazy o tom, že by byl IS v Sýrii trénován nebo že by jej teroristická skupina nějak řídila,“ podotýká magazín a dále vysvětluje, že je Mateen jen dalším z lidí, které skupina Islámský stát inspirovala k útokům na Západě.

„21. května vůdce IS vyzval k útokům na Západ v rámci svatého měsíce ramadánu, který začal minulý týden. Od té doby jsme byli svědky nejen masakru v Orlandu, ale také vraždy francouzského důstojníka kapitána Jeana-Baptista Salvainga (42) a jeho partnerky Jessicy Schneider (36) poblíž Paříže, kterou také inspiroval IS,“ uvádí magazín.

Problém „osamělých vlků“

Takovýto „domácí“ terorismus páchaný lidmi, jako byli například bratři Carnajevovi, kteří útočili na bostonském maratonu v roce 2013, přitom představují velké nebezpečí, protože je lze jen těžko předem odhalit.

Magazín proto varuje, že jak v Evropě, tak ve Spojených státech budou podobné útoky i v budoucnu pokračovat. „Domácí terorismus pro západní bezpečnostní složky představuje obtížný problém, protože tito ‚osamělí vlci‘ nekomunikují telefonem nebo přes e-mail se zahraničními teroristickými organizacemi, což je ten typ komunikace, který by mohly odhalit špionážní agentury, ani nepořádají setkání se spolupachateli, což by mohly vysledovat bezpečnostní agentury,“ vysvětluje.

Ve Spojených státech celou situaci dále komplikuje také snadná dostupnost zbraní. Magazín podotýká, že od útoků 11. září došlo ve Spojených státech k více než 300 případům džihádistického terorismu. Pachateli přitom většinou nejsou mladí nerozvážní lidé, ale lidé ve věku okolo 30 let, kteří často mají i rodinu a děti.

Trumpův návrh by nepomohl

Je zde také široká škála motivů, což dále komplikuje možné odhalení hrozícího zločinu. Pro některé je podle odborníků džihád šancí, jak někam náležet, jiní nesouhlasí se západní politikou a imponuje jim militantní islamistická ideologie.

Na závěr ale magazín podotýká, že návrh republikána a prezidentského kandidáta Donalda Trumpa zakázat vstup do země všem lidem ze zemí, kde „prokazatelně jsou sklony k terorismu proti Spojeným státům, Evropě nebo našim spojencům“, by těmto útokům zabránit nedokázal.

Důvodem je právě fakt, že za většinou útoků nestojí čerství imigranti, ale místní občané. „Nejenže by tento zákaz nebyl schopen zabránit smrtelným teroristickým činům ve Spojených státech, ale uvalení jakéhosi náboženského testu na migranty by mohlo přivolat celou řadu právních problémů,“ dodává.

Související

Více souvisejících

Terorismus Omar Mateen (vrah z Orlanda, USA - 12.6.2016) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 29 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy