Brazilské senátory čeká hlasování o osudu prezidentky Rousseffové

Brasília – Senátoři dnes zahájili závěrečné jednání, které bude končit hlasováním o sesazení brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové. Jde o závěrečnou část procesu o definitivním odvolání prezidentky.

Odpůrci první ženy v čele Brazílie by měli podle předpokladů dát dohromady potřebnou dvoutřetinovou většinu hlasů pro její sesazení. O osudu prezidentky, která je viněna z manipulací s výsledky státního rozpočtu, by se podle médií mělo rozhodnout během nejbližších hodin.

Pokud bude Rousseffová definitivně sesazena, v úřadě ji nahradí její bývalý viceprezident Michel Temer, který bude hlavou státu do konce roku 2018. Temer je dočasně v čele země již od poloviny května, kdy byla prezidentka dočasně sesazena.

Předseda nejvyššího soudu Ricardo Lewandowski, který předsedal celému šestidennímu procesu takzvaného impeachmentu, dnes zahájil jednání, během kterého byla prezentována ústavní žaloba proti prezidentce.

Senátor prezidentčiny Strany pracujících (PT) Lindbergh Farias, který přišel s požadavkem, aby senátoři hlasovali dvakrát: poprvé o samotném sesazení prezidentky a podruhé o zákazu ucházet se osm let o volenou funkci, který je podle ústavy s impeachmentem spojen. Farias připomněl případ bývalého prezidenta Fernanda Collora de Mello, který byl podobně sesazen v roce 1992 a v jehož případě se o obou věcech hlasovalo odděleně.

Aby Rousseffová skutečně přišla o svou funkci, muselo by se pro vyslovit 54 senátorů z 81. Podle brazilských médií hodlá přinejmenším tento počet zákonodárců hlasovat pro sesazení političky, která je v čele největšího jihoamerického státu od roku 2011.

Související

Více souvisejících

Dilma Rousseffová Brazílie Michel Temer

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy