Jak bojovat s ďáblem? Biskup vede kontroverzní školu exorcismu

Buenos Aires - Jedinou školu vymítání ďábla na území Latinské Ameriky naleznete v Argentině. Její absolventi získávají po třech letech diplom konzultanta exorcismu. Kurzy jsou vždy hodinu a půl týdně a stojí 700 pesos (asi 1160 Kč).

Manuel Acuňa vysvětluje svým žákům všechna pravidla exorcismu. "Ďábel si nehraje na ďábla, je to skutečně ďábel," varuje 54letý luteránský biskup, který vede od března kurzy ve skromném kostele Santos Lugares na předměstí Buenos Aires. Říká, že se mu loni podařil největší výkon exorcismu pokud jde o stupeň posedlosti pacienta. Šlo o 23tou Lauru, která strávila deset let v psychiatrické léčebně a dnes se těší dokonalému zdraví.

Všech 35 dospělých žáků studuje filozofii, psychologii, ale také šamanismus, výklad paranormálních jevů, andělologii (studium andělů a jejich umístění v božské hierarchii) a démonologii.

"Učíme se všechny způsoby, jak bojovat proti ďáblovi," svěřuje se 38letá úřednice Luciana Jeaumová. Do školy ji přivedl zájem o čarodějnictví a uhranutí, který projevovala již od dětství. "Démonologie například studuje charakter a funkci ďábla a všech démonů," vysvětluje Manuel Acuňa.

Psali jsme:
Vymítání ďábla: Syn miliardáře brutálně zavraždil svou matku (†44) Jak ve středověku: Kněz vymítal ďábla z deníku Gazeta Wyborcza +VIDEO
 

Otec Manuel, jak mu všichni říkají, se dobře pamatuje na svůj první exorcismus: bylo to 4. dubna 2001. Tehdy se při mši jedna dívka vrhla na zem a začala hovořit několika jazyky. Nevážila více než 40 kilogramů, ale otec Manuel potřeboval pomoc osmi lidí, aby ji zklidnil.

"Neměl jsem strach. Tenkrát jsme si s ďáblem vyměnili navštívenky a pak se exorcismus stal součástí mého života," říká. Biskup, který je členem Asociace nezávislých luteránských evangelických církví se sídlem v New Yorku, už prý ďábla vymýtal 1200krát.

Biskup exorcista máchá dřevěným křížem, který používá při očišťovacích mších a který mu posloužil v Lauřině případu. Říká, že mu Bůh ve snu tento kříž označil.

Jednou měsíčně pořádá rituál proti kouzlům a uřknutím, jehož se účastní stovky věřících. Úspěch je takový, že je potřeba zastavit provoz v ulici, kde je kostel umístěn. Někdy se stává, že některá žena kašle krev. "Je tomu tak proto, že se spaktovala s ďáblem prostřednictvím zvířecí krve," říká Manuel Acuňa.

Pastor Estéban Tronovsky z argentinské luteránské církve se od školy distancuje, stejně jako další tři luteránské kongregace. "Co je na tom pravdy? Jaký podíl na tom mají obchodní zájmy?" táže se.

Související

Islámský stát (ISIS)

Exorcismus dle IS? Vyhánění džinů zahrnovalo bití žen

Islámský stát v iráckém Mosulu potíral všechny druhy náboženských praktik, které se mu jevily jako odporující zásadám „pravého“ islámu. Jednu však nechával na pokoji – exorcismus džinů. Přitom tento druh rituálu zahrnuje i tělesný kontakt mezi mužem a ženou, což IS přísně trestal a zakazoval, uvádí stanice Deutsche Welle.
Vatikán, ilustrační foto

Počet posedlých lidí narůstá. Vatikán začne školit exorcisty

Vatikán - Mezinárodní asociace exorcistů, která sdružuje na 200 specialistů z katolické anglikánské a pravoslavné církve na vymítání démonů a ďábla vyhlásila „pastorální stav nouze.“ V posledním roce, jak píše The Guardian, se až ztrojnásobil hlášený počet posedlých lidí a církvím dochází odborníci. Ti jsou navíc přetíženi. Vatikán se rozhodl naléhavou situaci řešit, a pro nové adepty exorcismu otevřel přípravný kurz.

Více souvisejících

exorcismus argentina Náboženství

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy