Střelec pálil do lidí na floridském letišti: Pět mrtvých a osm zraněných. Nové informace

Miami (USA) - Na letišti ve městě Fort Lauderdale na Floridě se dnes střílelo. Podle CNN je na místě pět mrtvých. Policie upřesnila, že dalších osm lidí bylo zraněno. Střelec je podle dostupných informací zřejmě americký občan a možná jde o bývalého vojáka.

Podle MSNBC policie střelce zadržela. Televizní stanice SkyNews uvedla, že byl střelec zabit. Policie později tuto informaci vyvrátila a na twitteru uvedla, že střelec byl umístěn do vazby.

Policie nemá žádné informace o tom, že by měl střelec komplice. Podle dostupných informací útočil sám a hrozba je pro tuto chvíli zažehnána.

Podle úřadů jde o Estebana Santiaga, 26letého muže, který měl v minulosti co dočinění s armádou Spojených států. Stanice NBC uvedla, že střelec byl ozbrojen ruční zbraní a stihnul několikrát přebít.

Confirmed: Shooting at Fort Lauderdale -Hollywood International Airport with multiple people dead. One subject in custody.

— Broward Sheriff (@browardsheriff) 6. ledna 2017

Letiště na svých twitterových stránkách uvedlo, že na terminálu 2 došlo k incidentu u výdeje zavazadel. Podle pocejních zdrojů je na místě pět mrtvých, vyšší počet však zatím není vyloučen, uvedla CNN.

V době útoku bylo na letišti několik stovek lidí. Motiv útočníka zatím není znám. Není rovněž jisté, jestli šlo o teroristický útok. Střelec měl na sobě tričko s motivem filmové ságy Hvězdné války (Star Wars). Během střelby nic nekřičel. "Neřekl vůbec nic, byl zticha celou dobu," uvedl jeden ze svědků.

Pistoli měl v zavazadle, které si v hale vyzvedl. Pak odešel na toaletu, kde zbraň nabil a následně z ní začal pálit v prostoru pro výdej zavazadel. Nakonec pistoli zahodil a lehl si na zem, napsala agentura AP s odvoláním na svědky, podle nichž muž střílel na náhodně vybrané lidi. 

Report: Shooting took place in lower level baggage claim area. #FortLauderdale pic.twitter.com/W0RkzUlHwF

— Fox News (@FoxNews) 6. ledna 2017

Nad místem létají podle agentury AP vrtulníky, stovky lidí stojí před letištní halou. Na místo dorazili záchranáři. Zraněno bylo osm lidí. Všichni by nyní měli být v péči lékařů.

Očití svědkovépopisují událost jako zmatenou a šílenou. "Lidé křičeli, byl jsem v šoku," řekl CNN jeden ze svědků. Policie okolí letiště uzavřela a nikoho nepouští dovnitř ani ven.

Na místě byl i bývalý mluvčí Bílého domu Ari Fleischer, který na svém twitteru napsal, že na letišti se střílelo a "všichni utíkali pryč".

Související

Po střelbě na letišti na Floridě začala okamžitá evakuace terminálu

Střelec z floridského letiště se přiznal

Washington - Střelec, který loni na letišti ve floridském Fort Lauderdale zabil pět lidí a dalších šest zranil, se ke vzneseným obviněním přiznal, čímž se na základě dohody s obžalobou vyhne trestu smrti. Osmadvacetiletý Esteban Santiago, který pochází z Aljašky, tak zbytek života stráví za mřížemi.

Více souvisejících

Střelba na letišti na Floridě (6. ledna 2017) USA (Spojené státy americké) Střelba v USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy