Střelec z floridského letiště se přiznal

Washington - Střelec, který loni na letišti ve floridském Fort Lauderdale zabil pět lidí a dalších šest zranil, se ke vzneseným obviněním přiznal, čímž se na základě dohody s obžalobou vyhne trestu smrti. Osmadvacetiletý Esteban Santiago, který pochází z Aljašky, tak zbytek života stráví za mřížemi.

Santiago přiletěl na Floridu z Aljašky a podle vyšetřovatelů na místo přicestoval se záměrem útočit. Pistoli měl legálně v zavazadlovém prostoru a v hale si ji vyzvedl. Pak odešel na toaletu, kde zbraň nabil a následně z ní začal pálit v prostoru pro výdej zavazadel. Když vystřílel dva zásobníky, pistoli zahodil a lehl si na zem; poté byl zatčen.

Santiago v minulosti sloužil jako voják v Iráku a léčil se také se schizofrenií, ale podle odborníků je schopen účastnit se soudu. Několik měsíců před útokem navštívil pobočku Federálního úřadu pro vyšetřování, kde tvrdil, že americká vláda ovládá jeho mysl a nutí jej sledovat videa teroristického Islámského státu (IS).

Kvůli psychickým problémům Santiago krátce přišel o zbraň, úřady mu ji ale vrátily, protože lékaři dospěli k závěru, že není duševně nemocný. Navíc nespáchal žádný trestný čin, takže podle úřadů nebyl důvod mu zbraň zabavit.

Související

Střelba na floridském letišti

Cestující v letadlech v ohrožení? Statistika je neúprosná, varuje profesor

Páteční střelba na mezinárodním letišti Fort Laudedale-Hollywood je dalším připomenutím, že náhodné násilné činy jsou skutečně náhodné a nedá se předvídat, kde a kdy k nim dojde, tvrdí profesor Sheldon Jacobson v komentáři pro server CNN. Expert na bezpečnost letecké dopravy z Univerzity v Illinois dodává, že jednotlivé pachatele pohání velmi rozličná motivace.

Více souvisejících

Střelba na letišti na Floridě (6. ledna 2017)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy