Nemáme záchody, může za to Trump. Ve Washingtonu manifestují statisíce lidí, průvod byl zrušen

Washington - Masovou účastí dnes v centru Washingtonu před budovou Kongresu USA začala manifestace za práva žen, jejíž součástí nakonec nebude i pochod městem. Organizátoři očekávali až čtvrt milionu lidí, ale úřady, které byly původně v odhadech střízlivější, nyní hovoří až o 500.000 účastnících.

Organizátoři dnešní manifestace za práva žen ve Washingtonu zrušili kvůli masové účasti průvod od Kongresu k Bílému domu, mnozí lidé se ale i tak vydali na pochod. K cestě si vybrali nejen oficiální trasu, ale také všechny další ulice, kterými je možné od Kongresu k sídle prezidenta Spojených států dojít. Odhaduje se, že do hlavního města USA přijelo přes 500.000 lidí.

"Nebude se konat normální průvod, je tady příliš mnoho lidí," oznámil šéf úřadu vnitřní bezpečnosti Washingtonu Christopher Geldart. Náměstek starosty Kevin Donahue, v jehož kompetenci je veřejná bezpečnost, dodal, že rozhodnutí průvod zrušit neučinil úřad starostky města, ale sami organizátoři.

O mimořádné účasti ve Washingtonu hovoří i městský dopravní podnik WMATA. Ten informoval, že velkokapacitní záchytná parkoviště na konečných stanicích metra jsou na kraji svých kapacit, což v pátek nebylo. Také informace o počtu cestujících metrem vypovídají, že do dnešních 11:00 místního času (16:00 SEČ) podzemku využilo 275.000 lidí, zatímco v pátek ve stejný čas to bylo 193.000 lidí. Pro srovnání, v roce 2009 při přísaze Baracka Obamy do 11:00 místního času metro vykázalo 513.000 cestujících.

Ačkoli se pochod koná jen den po prezidentské inauguraci, manifestace nebyla označována za protest proti nové hlavě státu, ale za připomenutí určenému mimo jiné i nové americké vládě a zákonodárcům, aby se zasadili o všeobecnou rovnost žen. Řečníci, mezi kterými jsou zákonodárci, umělci či veřejně známé osobnosti, se však z velké části proti Trumpovi jasně postavili a nového prezidenta kritizovali.

"Prezident není Amerika. Jeho kabinet není Amerika. Kongres není Amerika. Amerika jsme my a my jsme tady a nikam nepůjdeme," řekla americká herečka America Ferrerová, jejíž rodiče přišli do USA z Hondurasu. "Tohle je pouze první den našeho hnutí," dodala.

Účastníci dnešního pochodu za práva žen ve Washingtonu se na manifestaci potýkají s nepříjemnou realitou v podobě uzamčených mobilních toalet na třídě Madison Drive. Někteří znechucení lidé spekulují, že záchodky, které byly během páteční inaugurace Donalda Trumpa otevřené, nechal zamknout nový prezident. Pochod, který původně nebyl označován za protest proti nové hlavě státu, se ale vůči Trumpovi jasně vymezil.

Zatímco v parku National Mall zůstaly toalety stejně jako v pátek otevřené, neboť si je na dnešek pronajali organizátoři pochodu, na přilehlé třídě Madison Drive tomu tak není. Někteří rozladění lidé se proto uzamčené plastové dveře rozhodli otevřít s použitím hrubé síly.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Demonstrace v USA Washington, D.C., USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Sportovní vůz poháněný rychlonabíjecí baterií.

Baterie elektromobilu Nybolt se nabije za méně než 5 minut

Britský startup možná našel řešení pro jednu z největších nevýhod elektromobilů – dlouhé čekání na nabití baterie. A vydrží 965 786 kilometrů během své životnosti, píše web TopGear. Bateriový nadšenci z Cambridge staví příklad pro britský dodavatelský řetězec baterií.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

včera

včera

včera

včera

Příspěvek na péči v roce 2024: Od července se vyplácí v nové výši

Dnes začala druhá polovina letošního roku a s tímto zlomem vstoupily v platnost některé změny. Od pondělí 1. července si tak například polepší lidé, kteří od státu pobírají příspěvek na péči. V tiskové zprávě to připomnělo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy