Ničivé požáry mění Chile v pustinu, s plameny bojuje i největší hasící letoun

Santiago de Chile - Hasičům v centrálním a jižním Chile se stále nedaří dostat pod kontrolu rozsáhlé lesní pořáry. Živel si vyžádal již 11 obětí. Oheň sežehl na 3700 kilometrů čtverečních porostů, což je více než Lucembursko. Přes tisíc domů lehlo popelem.

Podle chilských médií hasiči nyní bojují s asi 120 požáry. "Je to jako Dantovo peklo," shodují se místní hasiči i obyvatelé. Lesní požáry v Chile nejsou neobvyklé, ty současné jsou však jedny z nejhorších v historii země.

S hašením pomáhají vrtulníky, ale i největší hasící letoun, předělaný Boeing 747, který pojme najednou asi 73.000 litrů vody. Ten poskytla vládě chilská emigrantka a její americký manžel Benjamin Walton, vnuk zakladatele sítě supermarketů Walmart. Dnes ráno má do Chile dorazit Iljušin Il-76, který nabídla ruská vláda a který pojme až 42 tun vody.

Dosud si požáry vyžádaly jedenáct obětí, z toho nejvíce hasičů a policistů, zemřeli ale také čtyři civilisté. Například v obci Santa Olga, která byla ohnivým živlem zcela zničena, uhořel člověk, jenž nestihl před plameny utéct.

Tisíce obyvatel byly evakuovány, stovky lidí přišly o střechu nad hlavou. Podle civilní obrany bylo už zničeno na 1060 domů.

Kvůli suchu, vysokým teplotám kolem 39 stupňů a měnícímu se větru se požáry z regionů O'Higgins a Maule rozšířily dále na jih do regionů Bío-Bío a Araucanía i na sever do oblasti Valparaíso.

Policie už zadržela přes dvacet podezřelých žhářů, v jednom z nejpostiženějších regionů O'Higgins byli ze žhářství obviněni dva bývalí hasiči.

Související

Požár

Lesní požár pronikl do přístavu Valparaíso. Zřejmě šlo o žhářství, desítky domů zničeny

Nejméně 150 domů v chilském přístavu Valparaíso zničil mohutný lesní požár, který se rozšířil z okolních oblastí do města. Úřady preventivně přerušily dodávky elektřiny zhruba pro 90.000 domácností a evakuovaly několik čtvrtí města na západě této jihoamerické země, informoval dnes server BBC. Starosta Valparaísa uvedl, že požár byl založen úmyslně, ve městě byla vyhlášena nouzová situace.

Více souvisejících

požáry v Chile Chile Boeing 747-8

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy