V Peru vypukla rozsáhlá korupční kauza, je v ní namočen i exprezident

Lima - Největší stavební společnost v Latinské Americe firma Odebrecht se loni přiznala k rozsáhlé korupci řady politiků. V kauze figuruje i peruánský exprezident Alejandro Toledo, který dle vyšetřovatelů přijal 20 milionů dolarů (asi půl miliardy korun) na úplatcích.

Podle peruánského tisku prokuratura vydala i příkaz k předběžnému zadržení exprezidenta Toleda kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz.

Peruánská policie dnes také provedla razii v exprezidentově domě; Toledo pobývá tento týden s manželkou v Paříži. Úplatky měl Toledo, jenž stál v čele Peru v letech 2001 až 2006, začít brát v roce 2005 a pokračoval v tom až do roku 2008.

Informace o širokém uplácení firmou Odebrechtem za účelem získávání zakázek v řadě zemí Latinské Ameriky vyšly najevo loni v prosinci poté, co tato stavební společnost u soudu v USA přiznala korupci politiků a úředníků v USA, v Brazílii a ve Švýcarsku. V rámci mimosoudního vyrovnání slíbila zaplatit těmto třem zemím skoro tři miliardy dolarů. V Peru vydala firma Odebrecht v letech 2005 až 2014 za úplatky 29 milionů dolarů.

Odebrecht je jednou z hlavních firem vyšetřovaných v obří kauze v Brazílii, nazvané Lava Jato (Automyčka), která se týká přidělování zakázek státní ropné společnosti Petrobras.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Peru Alejandro Toledo Odebrecht

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy