Republikáni představili návrh zákona, který má nahradit Obamacare. Trump to uvítal

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes uvítal návrh republikánských členů Sněmovny reprezentantů, který má zrušit stěžejní část zdravotnické reformy jeho demokratického předchůdce Baracka Obamy a nahradit ji novým systémem. Podle návrhu by měla odpadnout především všeobecná povinnost mít zdravotní pojištění. Bílý dům však vidí prostor i k dalším změnám, uvedl viceprezident Mike Pence.

"Náš návrh zákona přenáší moc z Washingtonu k Američanům," řekl republikán Kevin Brady, předseda komise Sněmovny reprezentantů, která je za reformu zodpovědná.

Místo státních příspěvků chtějí republikáni zavést dobrovolné pojištění, které by bylo zvýhodněné pomocí slev na dani ve výši dvou až čtrnácti tisíc dolarů (50.000 až 360.000 Kč).

Zachovat naopak chtějí povinnost pojišťoven přijímat i osoby, které již dříve trpěly nějakým onemocněním. Z takzvané Obamacare by podle představ republikánů mělo zůstat v platnosti také ustanovení, které umožňuje, aby mladí lidé do 26 let byli pojištěni spolu se svými rodiči.

Trump dnes podle agentury AP návrh označil za "báječný", vzápětí však dodal, že jde pouze o první krok a začátek vyjednávání o hlubší reformě. Podrobnosti neuvedl. Viceprezident Mike Pence dnes prohlásil, že se sejde s kongresmany kvůli debatě o "možných vylepšeních" návrhu, jimž jsou s Trumpem nakloněni.

V Republikánské straně však text nemá jednoznačnou podporu. Členové jejího konzervativního křídla jej označují za "light verzi" Obamacare a chystají se ve středu předložit vlastní návrh.

Předseda sněmovny Ryan dnes prohlásil, že v dolní komoře je dostatek hlasů pro přijetí původního návrhu. "Tohle je začátek legislativního procesu...budeme mít 218 (hlasů), až dojde na hlasování, to vám mohu zaručit," řekl novinářům s odkazem na počet kongresmanů potřebných ke schválení normy.

Ve výborech Sněmovny reprezentantů by se o návrhu mělo jednat ještě tento týden. Narazit by ale mohl v Senátu, kde republikáni disponují jen těsnou většinou.

Reforma zdravotnického systému byla jednou z programových priorit prvního funkčního období prezidenta Obamy. Šéf Bílého domu její potřebnost zdůvodňoval snahou zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů Američanů bez zdravotního pojištění a potřebou zkrotit prudce rostoucí náklady na zdravotnictví. Kongres reformu schválil v roce 2010 a republikáni od té doby slibovali, že ji zruší, až se dostanou k moci.

Související

Donald Trump

Tajemství Trumpa? Prezident uzavřel nebezpečnou tichou dohodu, varuje profesor

NÁZOR - Mnoho lidí zapomnělo, že Donald Trump coby prezidentský kandidát v roce 2016 sliboval, že bude "jiným" republikánem, konstatuje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii připomíná, že Trump tvrdil, že na rozdíl od hlavního proudu strany chce zvýšit daně bohatým a nehodlá omezovat sociální a zdravotní programy, na kterých závisejí běžní Američané.

Více souvisejících

Obamacare Sněmovna reprezentantů kongresu USA Barack Obama Donald Trump

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 58 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy