Hradem nenáviděný Američan se chlubí svými 100 dny ve funkci. Čechům poslal fotku

Washington/Praha – Americký prezident Donald Trump je ve funkci právě 100 dní. On sám své působení hodnotí za dobré, média to ale vidí poněkud jinak. Svými 100 dny se teď pochlubil i další v České republice velmi dobře známý Američan.

Spolu s odchodem bývalého prezidenta Baracka Obamy z Bílého domu odešel z funkce velvyslance USA v Praze Andrew Schapiro. Protože nebyl kariérním ale politickým diplomatem, skončil jeho mandát spolu s mandátem předchozí americké administrativy.

I Schapiro proto právě slaví svůj stý den – stý den jako „soukromého občana, jak se pochlubil na twitteru. „Dosáhl jsem svého stého dnu jako soukromý občan,“ napsal na svém účtu. Kromě toho neopomněl přidat ani svou fotografii, na které s úsměvem drží půllitr piva. Na jeho tweet zareagovala celá řada Čechů, kteří mu popřáli „na zdraví“.

Marking my 100th day as a private citizen. pic.twitter.com/Z9ax5tSpkm

— Andrew Schapiro (@AndySchapiro) 29. dubna 2017

Bývalý velvyslanec Schapiro se narodil v Chicagu ve státě Illinois jako syn české imigrantky. Po Schapirovi ambasádu dočasně vede současná zástupkyně velvyslance Kelly Adamsová-Smithová. O tom, kdo a kdy ho v roli velvyslance nahradí, zatím není jasno, spekulovalo se však o Trumpově bývalé manželce Ivaně Trumpové. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že je možné, že místo velvyslance zůstane neobsazené poměrně dlouho vzhledem k tomu, že s nástupem Trumpa končí všichni Obamovi političtí velvyslanci, kteří tvořili asi třetinu amerického diplomatického sboru.

Andrew Schapiro vedl ambasádu dva a půl roku, během této doby se několikrát dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Vše zřejmě odstartovaly protesty proti Zemanovi a jeho oslavám 17. listopadu 2014. Lidé nesouhlasící s jeho zahraniční politikou a vulgarismy pronesenými v médiích tehdy demonstrovali se symbolickými červenými kartami na Národní třídě. Podle Zemana je možné, že akci organizovala právě americký ambasáda v Praze.

Další střetl vypukl kvůli kvůli tomu, že americký velvyslanec označil za „poněkud prekérní", když se český prezident chystal na cestu do Moskvy na vojenskou přehlídku k oslavám výročí konce druhé světové války. Většina evropských státníků účast odmítla kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Zeman v reakci na tato slova Schapirovi vzkázal, že má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Hrad také Schapira kritizoval kvůli údajné chybě protokolu, když se nezúčastnil hradních oslav 28. října. Schapiro však na Hradě byl, což dokázaly nejen fotografie, ale i videa z oslav. „Když jsem to slyšel, tak jsem se tomu musel smát,“ komentoval tvrzení českého prezidenta Schapiro. To, že velvyslanec sám omyl vyvrátil, ale považoval Hrad za drzost. „Reakce současného velvyslance je zcela nepatřičná. Pan velvyslanec byl během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě zcela neviditelný,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Související

Steve King

Zeman přijal na Hradě velvyslance USA Kinga, Ovčáček fotku okomentoval

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě přijal amerického velvyslance Stephena Kinga. Zabývali se ekonomickou spoluprací obou zemí a mluvili také o 100. výročí založení Československa, uvedl po schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Dodal, že prezident s Kingem vedli přátelský rozhovor a velvyslanec má dveře na Hrad vždy otevřené.

Více souvisejících

Andrew Schapiro USA (Spojené státy americké) Velvyslanectví USA Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy