Zeman přijal na Hradě velvyslance USA Kinga, Ovčáček fotku okomentoval

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě přijal amerického velvyslance Stephena Kinga. Zabývali se ekonomickou spoluprací obou zemí a mluvili také o 100. výročí založení Československa, uvedl po schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Dodal, že prezident s Kingem vedli přátelský rozhovor a velvyslanec má dveře na Hrad vždy otevřené.

"Přátelský rozhovor pana prezidenta a amerického velvyslance, který se konal v pracovně na Hradě, byl zaměřen na ekonomickou spolupráci obou zemí, ale také na významné výročí 100 let od vzniku samostatného československého státu, u kterého právě USA stály," sdělil na facebooku Ovčáček.

Rozhovor Kinga se Zemanem trval necelou hodinu. Prezident velvyslance přijal ve své pracovně. Ovčáček zveřejnil fotografii ze schůzky se svým komentářem. "Upřímné spojenectví a upřímné přátelství," napsal.

Před jednáním Ovčáček ČTK řekl, že jde o dlouhodobě plánované setkání, které se bude věnovat aktuálnímu dění ve světě a otázce spojeneckých česko-amerických vztahů. Tématem mohl být i nákup vojenských vrtulníků za několik miliard korun. Americká firma Bell je jedním z favoritů tendru.

Zeman v poslední době kritizoval USA a jejich spojence za zásah v Sýrii. Amerického prezidenta Donalda Trumpa v minulosti chválil. Po jeho zvolení do úřadu amerického prezidenta si spolu telefonovali a Pražský hrad následně zveřejnil, že se v dubnu 2017 setkají v Bílém domě. Schůzka se ale dosud neuskutečnila a na přijetí dosud Zeman čeká marně.

Rozpory mezi Pražským hradem a americkou diplomacií vyvolal také postoj Zemana k vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Zatímco ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) rozhodl o jeho vydání do Spojených států, Zeman podporoval vydání do Ruska, které o Nikulina mělo také zájem.

King se Zemanem se poprvé setkali za začátku prosince, když velvyslanec předával prezidentovi své pověřovací listiny. Ve funkci vystřídal Andrewa Schapira, s nímž český prezident neměl dobré vztahy, několikrát se dostali do sporu. Poprvé se střetli kvůli tomu, že americký velvyslanec označil za "poněkud prekérní", když se Zeman chystal do Moskvy na vojenskou přehlídku k oslavám výročí konce druhé světové války. Většina evropských státníků účast odmítla kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Zeman Schapirovi vzkázal, že má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Český prezident také označil za pokrytecké, když Schapiro společně s dalšími velvyslanci propagoval v Česku boj proti korupci. Amerického velvyslance, údajně kvůli chybě protokolu, kritizoval i za to, že se nezúčastnil hradních oslav 28. října. Schapiro však na Hradě byl.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Stephen King (velvyslanec) prezident čr Velvyslanectví USA Andrew Schapiro

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy