Flynn nechce spolupracovat v ruské kauze, Senát USA musel zvolit tvrdší postup

Washington - Bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn, který je podezíraný z úzkých vazeb na ruské činitele, odmítl spolupracovat na vyšetřování dobrovolně. Výbor amerického Senátu proto podal formální žádost o dokumenty k případu.

Republikánský předseda výboru pro tajné služby Richard Burr spolu s demokratickým místopředsedou Markem Warnerem vydali ve středu prohlášení, podle něhož Flynna na konci dubna neformálně požádali o spolupráci, což odmítl.

Nyní tedy prostřednictvím jeho právníka podali oficiální žádost o předložení dokumentů podstatných pro šetření kauzy. Podobné žádosti dostali podle agentury AP i další bývalí Trumpovi poradci a lidé z jeho okolí.

Flynn loni Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaní a po jeho lednovém nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce. Po 24 dnech v úřadu ale musel odstoupit kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. Flynn totiž viceprezidentovi Miku Penceovi nejdříve řekl, že před prezidentskou inaugurací nehovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Později připustil, že s Kisljakem jednal a že to Penceovi neřekl nedopatřením.

Podle tehdejší náměstkyně ministra spravedlnosti Sally Yatesové o tom, že oklamal Pence, Rusové věděli, čímž byl podle ní Flynn snadno vydíratelný Moskvou.

Trump v úterý odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, což zdůvodnil jeho údajnými pochybeními při vyšetřování kauzy e-mailů bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Média se však shodují, že za jeho náhlým krokem byl Trumpův odpor k vyšetřování údajné ruské pomoci jeho kampani.

Související

Donald Trump

Trump omilostnil svého exporadce Michaela Flynna, popřál mu fantastické Díkuvzdání

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru oznámil, že omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se na konci roku 2017 přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten ho vyslýchal v rámci vyšetřování údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Flynn dosud nebyl odsouzen. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Michael Flynn (generál) Donald Trump Rusko Sergej Kilsjak USA (Spojené státy americké) James Comey (FBI) Volby USA

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy